Zupa z głów rybich

Łowicz
Zupa z głów rybich

1

0 / 0

Zupa z głów rybich to popularna potrawa pochodząca ze śląska, którą przygotowuje się na wigilię. Jest aromatyczna, pożywna i wyjątkowo smaczna — idealnie dopełni stół podczas Świąt Bożego Narodzenia.

14

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

4 szt. głowy karpia

400 g karp dzwonek

300 ml bulion warzywny krakus

2 szt. marchewka

1 szt. pietruszka

1 szt. cebula

1 szt. por

1 pęcz. koperek

1 pęcz. natka pietruszki

1 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz

3 szt. liście laurowe

3 szt. ziarenka ziela angielskiego

40 g masło klarowane

1 szczyp. pieprz i sól

Przygotowanie


1

Oczyść głowy z oczu i skrzeli. Dzwonki, jeśli trzeba, oczyść z łusek.

2

W dużym garnku zagotuj bulion z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, wrzuć głowy oraz dzwonki z karpia. Gotuj ok. 40 minut na wolnym ogniu.

3

Cebulę i pora pokrój w kostkę, marchewkę i pietruszkę w paseczki, przesmaż na maśle klarowanym i dodaj do wywaru.

4

Do zupy dodaj koncentrat pomidorowy oraz posiekany koperek i pietruszkę. Dopraw solą i pieprzem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

196

kcal

Białka

20

gram

Węglowodany

12

gram

Tłuszcze

16

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły