Zupa z głów rybich
Łowicz
Zupa z głów rybich to popularna potrawa pochodząca ze śląska, którą przygotowuje się na wigilię. Jest aromatyczna, pożywna i wyjątkowo smaczna — idealnie dopełni stół podczas Świąt Bożego Narodzenia.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
196
kcal
Białka
20
gram
Węglowodany
12
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Zupa z głów rybich to popularna potrawa pochodząca ze śląska, którą przygotowuje się na wigilię. Jest aromatyczna, pożywna i wyjątkowo smaczna — idealnie dopełni stół podczas Świąt Bożego Narodzenia.
14
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
4 szt. głowy karpia
400 g karp dzwonek
300 ml bulion warzywny krakus
2 szt. marchewka
1 szt. pietruszka
1 szt. cebula
1 szt. por
1 pęcz. koperek
1 pęcz. natka pietruszki
1 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
3 szt. liście laurowe
3 szt. ziarenka ziela angielskiego
40 g masło klarowane
1 szczyp. pieprz i sól
Przygotowanie
Oczyść głowy z oczu i skrzeli. Dzwonki, jeśli trzeba, oczyść z łusek.
W dużym garnku zagotuj bulion z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, wrzuć głowy oraz dzwonki z karpia. Gotuj ok. 40 minut na wolnym ogniu.
Cebulę i pora pokrój w kostkę, marchewkę i pietruszkę w paseczki, przesmaż na maśle klarowanym i dodaj do wywaru.
Do zupy dodaj koncentrat pomidorowy oraz posiekany koperek i pietruszkę. Dopraw solą i pieprzem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
196
kcal
Białka
20
gram
Węglowodany
12
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.