Zupa z fasolką i buraczkami
m7
Letnia zupa z burakami i fasolką - pyszna, zdrowa i pożywna.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
294
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
29
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Letnia zupa z burakami i fasolką - pyszna, zdrowa i pożywna.
12
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
200 śmietana
1 kostka kostka rosołowa
2 l woda
4 szt. ziemniaki
3 szt. burak
2 szt. ziele angielskie
1 szt. liść laurowy
2 szt. marchew
1 szt. korzeń pietruszki
2 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
30 dag. fasola szparagowa
40 dag. wołowina szponder
Przygotowanie
Ugotować wywar z mięsa, marchewki, pietruszki. Dodać ziele angielskie i listek laurowy. Mięso wyjąć na talerzyk, wywar przecedzić, marchewkę i pietruszkę pokroić w małą kosteczkę.
Do wywaru wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki, fasolkę pokrojoną na 1,5-2 cm kawałki, starte na tarce jarzynowej buraczki i kostkę rosołową. Gotować do miękkości. Mąkę rozrobić w małej ilości wody, wlać do zupy, doprawić śmietaną, dołożyć mięso i gotować jeszcze ok. 2-3 minut.
Jeżeli zupa jest zbyt gęsta można dolać jeszcze trochę wody. Doprawić do smaku przyprawami i na sam koniec wsypać posiekany koperek.