Zupa z czerwonych warzyw z soczewicą

Łowicz

Zupa z czerwonych warzyw z soczewicą to proste, roślinne danie o intensywnym kolorze i głębokim smaku. Połączenie pomidorów, papryki, daktyli, chili, świeżych ziół i soczewicy z pewnością przypadnie do gustu fanom pożywnych dań. To idealny wybór również dla wegetarian i wegan. Gęsta zupa doskonale sprawdzi się na szybki obiad lub kolację. Można ją serwować zarówno samodzielnie, jak i ze świeżym chlebem, grzankami lub łyżką jogurtu. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Zupa z czerwonych warzyw z soczewicą to proste, roślinne danie o intensywnym kolorze i głębokim smaku. Połączenie pomidorów, papryki, daktyli, chili, świeżych ziół i soczewicy z pewnością przypadnie do gustu fanom pożywnych dań. To idealny wybór również dla wegetarian i wegan. Gęsta zupa doskonale sprawdzi się na szybki obiad lub kolację. Można ją serwować zarówno samodzielnie, jak i ze świeżym chlebem, grzankami lub łyżką jogurtu. Życzymy smacznego!
11
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
400 ml przecier pomidorowy łowicz
1 szt. papryka czerwona
1 puszka soczewica
1 szt. cebula
2 szt. ząbki czosnku
4 szt. daktyle
0.50 łyżecz. płatki chili
1 łodyga świeży rozmaryn
1 łodyga świeży tymianek
1 łyżka oliwa
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Pokrój cebulę, czosnek i paprykę.
Rozgrzej oliwę w garnku i zeszklij cebulę z czosnkiem.
Dodaj paprykę, chili, rozmaryn i tymianek – smaż kilka minut.
Dodaj daktyle, soczewicę (odcedzoną) oraz przecier pomidorowy.
Zalej wodą do pożądanej gęstości.
Gotuj ok. 15–20 minut, aż warzywa zmiękną.
Dopraw solą i pieprzem.
Zmiksuj zupę blenderem. Podawaj skropioną oliwą i udekorowaną świeżymi ziołami.