Zupa z czerwonych warzyw z soczewicą

Łowicz
Zupa z czerwonych warzyw z soczewicą

0

0 / 0

Zupa z czerwonych warzyw z soczewicą to proste, roślinne danie o intensywnym kolorze i głębokim smaku. Połączenie pomidorów, papryki, daktyli, chili, świeżych ziół i soczewicy z pewnością przypadnie do gustu fanom pożywnych dań. To idealny wybór również dla wegetarian i wegan. Gęsta zupa doskonale sprawdzi się na szybki obiad lub kolację. Można ją serwować zarówno samodzielnie, jak i ze świeżym chlebem, grzankami lub łyżką jogurtu. Życzymy smacznego!

11

Składniki

45 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

400 ml przecier pomidorowy łowicz

1 szt. papryka czerwona

1 puszka soczewica

1 szt. cebula

2 szt. ząbki czosnku

4 szt. daktyle

0.50 łyżecz. płatki chili

1 łodyga świeży rozmaryn

1 łodyga świeży tymianek

1 łyżka oliwa

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Pokrój cebulę, czosnek i paprykę.

2

Rozgrzej oliwę w garnku i zeszklij cebulę z czosnkiem.

3

Dodaj paprykę, chili, rozmaryn i tymianek – smaż kilka minut.

4

Dodaj daktyle, soczewicę (odcedzoną) oraz przecier pomidorowy.

5

Zalej wodą do pożądanej gęstości.

6

Gotuj ok. 15–20 minut, aż warzywa zmiękną.

7

Dopraw solą i pieprzem.

8

Zmiksuj zupę blenderem. Podawaj skropioną oliwą i udekorowaną świeżymi ziołami.

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły