Zupa z chorizo i kopytkami

Łowicz
Zupa z chorizo i kopytkami

0

0 / 0

Zupa z chorizo i kopytkami to niebanalne połączenie pikantnej, hiszpańskiej kiełbasy z delikatnymi, domowymi kopytkami. Aromatyczna, lekko ostra, a przy tym sycąca – idealna na chłodniejsze dni lub wtedy, gdy masz ochotę na coś naprawdę konkretnego. Gęsty bulion nasycony wędzonymi nutami chorizo, z dodatkiem ciecierzycy, batatów, papryki i ziół, otula smakiem i rozgrzewa od środka. Kopytka nadają jej swojskiego charakteru i sprawiają, że jedna porcja wystarczy, by się najeść. To szybki sposób na pyszny, efektowny obiad, który zachwyci każdego miłośnika wyrazistych dań.

18

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

200 g chorizo

1 szt. cebula

400 g bataty

1 szt. papryka czerwona

4 szt. ząbki czosnku

2 łyżka mąka pszenna lubella

200 g ciecierzyca konserwowa

2 łyżka skrobia ziemniaczana

1.50 l bulion drobiowy

100 ml śmietana kwaśna 18%

0.50 łyżecz. kmin rzymski

0.50 łyżecz. płatki chili

0.50 łyżecz. oregano

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

1 pęcz. szczypiorek do posypania

2 łyżka oliwa

200 g kopytka

250 g przecier pomidorowy łowicz

Przygotowanie


1

Chorizo pokroić w plastry, bataty obrać i pokroić w kostkę. Cebulę poszatkować.

2

W dużym garnku rozgrzać oliwę. Podsmażyć chorizo z batatami i cebulą, mieszając przez ok. pięć minut.

3

Dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć jeszcze chwilę.

4

Dodać przyprawy i mąkę pszenną, smażyć mieszając przez kolejne dwie minuty.

5

Wymieszać skrobię ziemniaczaną z bulionem.

6

Wlać bulion do garnka z warzywami, dodać ciecierzycę wraz z zalewą i na dużym ogniu gotować przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.

7

Dodać przecier pomidorowy, doprawić pieprzem i solą. Gotować pięć minut.

8

Dodać do zupy kopytka i gotować kolejne 5–6 minut.

9

Podawać z kleksem kwaśnej śmietany i szczypiorkiem lub natką pietruszki.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły