Zupa z buraków pastewnych
m7
0
5 / 1
0
Ciekawa zupa z wykorzystaniem buraków pastewnych - warto spróbować.
14
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
12 porcji
Składniki
1 szcz. lubczyk
1 szcz. imbir
1 szcz. pieprz
2 szt burak
1 szt marchew
1 szt korzeń pietruszki
4 szt liść laurowy
6 szt jałowiec nasiona
2 łyżka przyprawa typu vegeta
1 łyżka ziele angielskie
2 łyżka masło
2 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
0.50 kg żeberka wieprzowe
0.50 szt seler
Przygotowanie
Buraki pastewne obrać, pokroić w kostkę i sparzyć wrzącą wodą. Żeberka oczyścić i zagotować. Odcedzić, zalać ponownie wodą i wsypać przyprawy. Gotować mięso do miękkości.
Odcedzić, ale nie wylewać rosołu. Jarzyny obrać i pokroić, dodać do rosołu. Mięso obrać z kości i też dodać do rosołu. Gotować ok.15 minut. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec i buraki.
Kiedy buraki będą miękkie, zrobić zasmażkę z mąki i masła i dać do zupy. Przed podaniem posypać lubczykiem, imbirem i świeżo zmielonym pieprzem.