Zupa z buraczkiem na szybko

m7

Zupa buraczkowa to tradycyjne danie kuchni polskiej, które zachwyca swoim intensywnym, rubinowym kolorem i wyrazistym smakiem. Jest szybka w przygotowaniu i świetnie smakuje zarówno samodzielnie, jak i ze śmietaną na wierzchu. To idealny wybór na zdrowy i pożywny posiłek.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
318
kcal
Białka
23
gram
Węglowodany
60
gram
Tłuszcze
8
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Zupa buraczkowa to tradycyjne danie kuchni polskiej, które zachwyca swoim intensywnym, rubinowym kolorem i wyrazistym smakiem. Jest szybka w przygotowaniu i świetnie smakuje zarówno samodzielnie, jak i ze śmietaną na wierzchu. To idealny wybór na zdrowy i pożywny posiłek.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 l wywar z kości
3 szt. pieprz ziarnisty
1 szt. liść laurowy
2 szt. ziele angielskie
1 szt. korzeń pietruszki
1 szt. burak
1 szt. marchew
10 szt. ziemniaki
10 dag. kapusta biała
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i buraka obrać i pokroić w kostkę. Wywar mięsny zagotować, dodać do niego pokrojone warzywa i gotować przez około 20 minut.
Dodać pieprz ziarnisty, ziele angielskie i liść laurowy. Kapustę poszatkować dość drobno i dodać do zupy.
Gotować do miękkości. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem.
Do zupy można dodać także pokrojone w kostkę mięso lub kleks śmietany.