Zupa z brukwi
EkspertOdKuchni
Zupa z brukwi to smaczna propozycja dla miłośników sezonowych smaków. Jest kremowa, delikatnie słodka i rozgrzewająca, przez co świetnie sprawdzi się na obiad w chłodne dni. Brukiew to warzywo bogate w witaminy i minerały, a jednocześnie jest niskokaloryczne, co z pewnością przypadnie do gustu fanom zdrowych potraw. Gotowa zupa krem świetnie smakuje samodzielnie, ale można ją serwować również w towarzystwie chrupiących grzanek. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
219
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
25
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Zupa z brukwi to smaczna propozycja dla miłośników sezonowych smaków. Jest kremowa, delikatnie słodka i rozgrzewająca, przez co świetnie sprawdzi się na obiad w chłodne dni. Brukiew to warzywo bogate w witaminy i minerały, a jednocześnie jest niskokaloryczne, co z pewnością przypadnie do gustu fanom zdrowych potraw. Gotowa zupa krem świetnie smakuje samodzielnie, ale można ją serwować również w towarzystwie chrupiących grzanek. Smacznego!
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
6 porcji
Składniki
1 szt. brukiew
4 szt. ziemniaki
2 szt. cebula biała
4 szt. ząbki czosnku
1 szt. korzeń pietruszki
1 l bulion warzywny
200 ml śmietanka kremowa 30%
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. gałka muszkatołowa
1 pęcz. świeże liście kolendry
1 szczyp. czarnuszka
Przygotowanie
Obieramy warzywa i kroimy na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzewamy masło. Szklimy czosnek i cebulę białą, smażąc przez kilka minut na średnim ogniu. Dodajemy resztę warzyw i smażymy wszystko razem przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
Warzywa zalewamy bulionem warzywnym, zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu przez około 25 minut, aż będą miękkie.
Gdy warzywa będą miękkie, doprawiamy przyprawami i dodajemy śmietankę kremówkę. Całość miksujemy blenderem na gładki krem.
Zupę krem z brukwi podajemy z posiekaną kolendrą i posypaną czarnuszką.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
219
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
25
gram
Tłuszcze
10
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.