Zupa z brukwi

EkspertOdKuchni
Zupa z brukwi

0

0 / 0

Zupa z brukwi to smaczna propozycja dla miłośników sezonowych smaków. Jest kremowa, delikatnie słodka i rozgrzewająca, przez co świetnie sprawdzi się na obiad w chłodne dni. Brukiew to warzywo bogate w witaminy i minerały, a jednocześnie jest niskokaloryczne, co z pewnością przypadnie do gustu fanom zdrowych potraw. Gotowa zupa krem świetnie smakuje samodzielnie, ale można ją serwować również w towarzystwie chrupiących grzanek. Smacznego!

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

1 szt. brukiew

4 szt. ziemniaki

2 szt. cebula biała

4 szt. ząbki czosnku

1 szt. korzeń pietruszki

1 l bulion warzywny

200 ml śmietanka kremowa 30%

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

1 szczyp. gałka muszkatołowa

1 pęcz. świeże liście kolendry

1 szczyp. czarnuszka

Przygotowanie


1

Obieramy warzywa i kroimy na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzewamy masło. Szklimy czosnek i cebulę białą, smażąc przez kilka minut na średnim ogniu. Dodajemy resztę warzyw i smażymy wszystko razem przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu.

2

Warzywa zalewamy bulionem warzywnym, zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu przez około 25 minut, aż będą miękkie.

3

Gdy warzywa będą miękkie, doprawiamy przyprawami i dodajemy śmietankę kremówkę. Całość miksujemy blenderem na gładki krem.

4

Zupę krem z brukwi podajemy z posiekaną kolendrą i posypaną czarnuszką.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

219

kcal

Białka

3

gram

Węglowodany

25

gram

Tłuszcze

10

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły