Zupa z brukselki

m7
Zupa z brukselki

3

0 / 0

Zupa z brukselki to aromatyczne danie, które idealnie nadaje się na chłodniejsze dni, gdy potrzebujemy czegoś rozgrzewającego. Przypadnie do gustu zarówno wegetarianom, jak i miłośnikom kremowych potraw. Brukselka to doskonałe źródło witamin, minerałów i błonnika, przez co jest nie tylko smaczna, ale stanowi również zdrową alternatywę dla tradycyjnych zup.

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

100 śmietana kremówka

2 szczyp. pieprz

1 łyżecz. sól

1.20 l bulion warzywny

40 g brukselka

1 szt. cytryna

2 łyżka olej

Przygotowanie


1

Cebulkę drobno posiekać i zeszklić na oleju, następnie dodać brukselkę i zalać wszystko gorącym bulionem.

2

Zagotować i potrzymać na wolnym ogniu ok. 20 minut.

3

Zupę zestawić z ognia, przestudzić i zmiksować.

4

Dodać śmietany, doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem (do smaku).

Wartości odżywcze na porcję


Energia

176

kcal

Białka

1

gram

Węglowodany

7

gram

Tłuszcze

15

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły