Zupa z brukselki
m7
Zupa z brukselki to aromatyczne danie, które idealnie nadaje się na chłodniejsze dni, gdy potrzebujemy czegoś rozgrzewającego. Przypadnie do gustu zarówno wegetarianom, jak i miłośnikom kremowych potraw. Brukselka to doskonałe źródło witamin, minerałów i błonnika, przez co jest nie tylko smaczna, ale stanowi również zdrową alternatywę dla tradycyjnych zup.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
176
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
7
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
3
0 / 0
Zupa z brukselki to aromatyczne danie, które idealnie nadaje się na chłodniejsze dni, gdy potrzebujemy czegoś rozgrzewającego. Przypadnie do gustu zarówno wegetarianom, jak i miłośnikom kremowych potraw. Brukselka to doskonałe źródło witamin, minerałów i błonnika, przez co jest nie tylko smaczna, ale stanowi również zdrową alternatywę dla tradycyjnych zup.
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
100 śmietana kremówka
2 szczyp. pieprz
1 łyżecz. sól
1.20 l bulion warzywny
40 g brukselka
1 szt. cytryna
2 łyżka olej
Przygotowanie
Cebulkę drobno posiekać i zeszklić na oleju, następnie dodać brukselkę i zalać wszystko gorącym bulionem.
Zagotować i potrzymać na wolnym ogniu ok. 20 minut.
Zupę zestawić z ognia, przestudzić i zmiksować.
Dodać śmietany, doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem (do smaku).
Wartości odżywcze na porcję
Energia
176
kcal
Białka
1
gram
Węglowodany
7
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.