Zupa z botwinki

mariola85

Wiosenno-letnia zupa z młodych buraków i botwinki to obowiązkowe danie w sezonie na botwinkę. Pyszna, lekka, ale sycąca zupa - koniecznie wypróbuj.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
175
kcal
Białka
9
gram
Węglowodany
34
gram
Tłuszcze
1
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
0 / 0
Wiosenno-letnia zupa z młodych buraków i botwinki to obowiązkowe danie w sezonie na botwinkę. Pyszna, lekka, ale sycąca zupa - koniecznie wypróbuj.
10
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1 szczyp. sól, pieprz
2 pęcz. botwina
1 szt. kość wieprzowa
2 szt. marchew
1 szt. pietruszka
1 szt. seler
3 szt. liść laurowy
3 szt. ziele angielskie
1 łyżka ocet winny
1 dag. udko z kurczaka
Przygotowanie
Z marchwi, selera, pora, kurczaka i kości schabowej ugotować wywar, dodać liść laurowy i ziele angielskie.
Jak wywar będzie gotowy, dodać umytą i pokrojoną botwinkę i sól do smaku.
Zupę zakwasić octem lub kwaskiem cytrynowym i zabielić śmietaną.
Podawać z ugotowanym jajkiem.