Zupa z bobu i młodych ziemniaków

Lubella
Zupa z bobu i młodych ziemniaków

0

0 / 0

Zupa z bobu i młodych ziemniaków to idealny wybór na letnie dni, gdy trwa sezon na młode warzywa. Jest nie tylko smaczna, ale również pożywna i pełna cennych wartości odżywczych. Doskonale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny i z pewnością zasmakuje fanom lekkich potraw. Życzymy smacznego!

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 l bulion drobiowy

4 szt. ziemniaki młode

1 szt. cebula

3 łyżka oliwa z oliwek

2 łyżka mąka pszenna lubella

1 szt. jajko

1 pęcz. koperek

1 pęcz. szczypiorek

300 g bób

2 szt. ząbki czosnku

1 szczyp. sól i pieprz

Przygotowanie


1

Do wrzątku wsyp łyżkę soli i łyżkę cukru. Ugotuj bób do miękkości przez ok. 15-20 minut.

2

Ziemniaki dokładnie umyj i pokrój w półtalarki.

3

W rondlu rozgrzej mocno oliwę i wrzuć pokrojone ziemniaki. Obsmaż, aby złapały złoty kolor.

4

Zmniejsz ogień i dodaj posiekaną w kostkę cebulę oraz czosnek.

5

Kiedy cebula się zeszkli, wlej bulion i gotuj pod przykryciem do miękkości ziemniaków.

6

Wymieszaj jajko z mąką oraz szczyptą soli na jednolite ciasto na kluseczki. Za pomocą łyżeczki dodawaj stopniowo porcję ciasta do gotującej się zupy.

7

Wlej śmietankę, a następnie dodaj obrany i ugotowany bób. Gotuj przez 2-3 minuty na średnim ogniu.

8

Na koniec dodaj do zupy posiekany koperek oraz szczypiorek.

Wideo z przygotowania przepisu

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły