Zupa z bobu i młodych ziemniaków
Lubella
Zupa z bobu i młodych ziemniaków to idealny wybór na letnie dni, gdy trwa sezon na młode warzywa. Jest nie tylko smaczna, ale również pożywna i pełna cennych wartości odżywczych. Doskonale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny i z pewnością zasmakuje fanom lekkich potraw. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
389
kcal
Białka
15
gram
Węglowodany
49
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Zupa z bobu i młodych ziemniaków to idealny wybór na letnie dni, gdy trwa sezon na młode warzywa. Jest nie tylko smaczna, ale również pożywna i pełna cennych wartości odżywczych. Doskonale sprawdzi się na obiad dla całej rodziny i z pewnością zasmakuje fanom lekkich potraw. Życzymy smacznego!
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 l bulion drobiowy
4 szt. ziemniaki młode
1 szt. cebula
3 łyżka oliwa z oliwek
2 łyżka mąka pszenna lubella
1 szt. jajko
1 pęcz. koperek
1 pęcz. szczypiorek
300 g bób
2 szt. ząbki czosnku
1 szczyp. sól i pieprz
Przygotowanie
Do wrzątku wsyp łyżkę soli i łyżkę cukru. Ugotuj bób do miękkości przez ok. 15-20 minut.
Ziemniaki dokładnie umyj i pokrój w półtalarki.
W rondlu rozgrzej mocno oliwę i wrzuć pokrojone ziemniaki. Obsmaż, aby złapały złoty kolor.
Zmniejsz ogień i dodaj posiekaną w kostkę cebulę oraz czosnek.
Kiedy cebula się zeszkli, wlej bulion i gotuj pod przykryciem do miękkości ziemniaków.
Wymieszaj jajko z mąką oraz szczyptą soli na jednolite ciasto na kluseczki. Za pomocą łyżeczki dodawaj stopniowo porcję ciasta do gotującej się zupy.
Wlej śmietankę, a następnie dodaj obrany i ugotowany bób. Gotuj przez 2-3 minuty na średnim ogniu.
Na koniec dodaj do zupy posiekany koperek oraz szczypiorek.
Wideo z przygotowania przepisu
Wartości odżywcze na porcję
Energia
389
kcal
Białka
15
gram
Węglowodany
49
gram
Tłuszcze
12
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.