Zupa z awokado
EkspertOdKuchni
Zupa z awokado to kremowa i delikatna propozycja na pożywny posiłek. Świetnie sprawdzi się jako elegancki początek kolacji lub sycąca propozycja na szybki, zdrowy obiad. Doskonale smakuje samodzielnie, ale równie dobrze pasuje do chrupiących grzanek lub aromatycznego pieczywa na zakwasie. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Zupa z awokado to kremowa i delikatna propozycja na pożywny posiłek. Świetnie sprawdzi się jako elegancki początek kolacji lub sycąca propozycja na szybki, zdrowy obiad. Doskonale smakuje samodzielnie, ale równie dobrze pasuje do chrupiących grzanek lub aromatycznego pieczywa na zakwasie. Smacznego!
11
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
500 ml bulion warzywny
3 szt. awokado
1 szt. cebula biała
2 szt. ząbki czosnku
100 ml śmietana 30%
2 szt. ziemniaki
50 ml sok z limonki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz czarny
1 pęcz. listki kolendry
1 szt. oliwa z oliwek do smażenia
Przygotowanie
W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej drobno pokrojoną cebulę, aż stanie się miękka.
Dodajemy czosnek i smażymy przez 2 minuty.
Do garnka wlewamy bulion drobiowy, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy, aż będą miękkie.
Pod koniec gotowania dodajemy miąższ z awokado.
Zupę zdejmujemy z ognia i studzimy.
Do garnka dodajemy śmietankę, sok z limonki i doprawiamy do smaku.
Całość miksujemy blenderem, aby zupa była gładkiej konsystencji.
Zupę z awokado podajemy z kolendrą i śmietanką.