Zupa szparagowa z pomidorami
m7
Pyszna zupa ze szparagów, szybko się robi i wybornie smakuje, a zarazem nie tuczy.
0
0 / 0
Pyszna zupa ze szparagów, szybko się robi i wybornie smakuje, a zarazem nie tuczy.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szcz. sól
1 szcz. pieprz
0.50 łyżeczka cukier
0.13 l śmietana
2 szt. pomidor
3 łyżka tłuszcz
1 łyżka sok z cytryny
50 dek. szparagi
Przygotowanie
Szparagi umyć, obrać, odciąć zdrewniałe końce. W naczyniu zagotować 1 litr wody, osolić, po czym skórki i odcięte części wrzucić na wrzątek i gotować 15 minut. Wywar przecedzić.
Szparagi pociąć na kawałki i podsmażyć na tłuszczu. Oprószyć cukrem, a następnie zalać wywarem i śmietaną, gotować 15 - 20 minut.
Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, miąższ pokroić w kostkę. Główki szparagów wyjąć, a resztę zmiksować i przyprawić solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Tak przygotowaną zupę rozlać, do każdej porcji włożyć kilka główek szparagów, posypać pomidorami i ozdobić natką pietruszki oraz bazylią.