Zupa szparagowa z pomidorami

m7
Zupa szparagowa z pomidorami

0

0 / 0

Pyszna zupa ze szparagów, szybko się robi i wybornie smakuje, a zarazem nie tuczy.

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

0.50 łyżecz. cukier

0.13 l śmietana

2 szt. pomidor

3 łyżka tłuszcz

1 łyżka sok z cytryny

50 dag. szparagi

Przygotowanie


1

Szparagi umyć, obrać, odciąć zdrewniałe końce. W naczyniu zagotować 1 litr wody, osolić, po czym skórki i odcięte części wrzucić na wrzątek i gotować 15 minut. Wywar przecedzić.

2

Szparagi pociąć na kawałki i podsmażyć na tłuszczu. Oprószyć cukrem, a następnie zalać wywarem i śmietaną, gotować 15 - 20 minut.

3

Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, miąższ pokroić w kostkę. Główki szparagów wyjąć, a resztę zmiksować i przyprawić solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.

4

Tak przygotowaną zupę rozlać, do każdej porcji włożyć kilka główek szparagów, posypać pomidorami i ozdobić natką pietruszki oraz bazylią.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

171

kcal

Białka

2

gram

Węglowodany

9

gram

Tłuszcze

13

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły