Zupa szparagowa z pomidorami
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Zupa szparagowa z pomidorami](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699977562428.jpeg&w=3840&q=75)
Pyszna zupa ze szparagów, szybko się robi i wybornie smakuje, a zarazem nie tuczy.
0
0 / 0
Pyszna zupa ze szparagów, szybko się robi i wybornie smakuje, a zarazem nie tuczy.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
0.50 łyżecz. cukier
0.13 l śmietana
2 szt. pomidor
3 łyżka tłuszcz
1 łyżka sok z cytryny
50 dag. szparagi
Przygotowanie
Szparagi umyć, obrać, odciąć zdrewniałe końce. W naczyniu zagotować 1 litr wody, osolić, po czym skórki i odcięte części wrzucić na wrzątek i gotować 15 minut. Wywar przecedzić.
Szparagi pociąć na kawałki i podsmażyć na tłuszczu. Oprószyć cukrem, a następnie zalać wywarem i śmietaną, gotować 15 - 20 minut.
Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, miąższ pokroić w kostkę. Główki szparagów wyjąć, a resztę zmiksować i przyprawić solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.
Tak przygotowaną zupę rozlać, do każdej porcji włożyć kilka główek szparagów, posypać pomidorami i ozdobić natką pietruszki oraz bazylią.