Zupa szczypiorkowa z makaronem

Lubella
Zupa szczypiorkowa z makaronem

0

0 / 0

Zupa szczypiorkowa z makaronem to idealna propozycja na szybki i lekki posiłek, który zaskakuje prostotą i wyjątkowym smakiem. Jej głównym bohaterem jest świeży szczypiorek, który nadaje daniu wyrazisty, wiosenny aromat. Dodatek drobnego makaronu sprawia, że zupa jest delikatnie sycąca, ale wciąż lekka i idealna na lunch, kolację lub jako pierwsze danie obiadowe. To przepis, który pokochają zarówno miłośnicy tradycyjnych smaków, jak i ci, którzy cenią szybkie i nieskomplikowane gotowanie. Życzymy smacznego!

11

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

2 pęcz. szczypiorek

3 szt. ziemniaki

1 szt. cebula

2 szt. marchewka

1.50 l bulion warzywny

100 g śmietana 18%

0.50 łyżecz. kurkuma

0.50 łyżecz. papryka mielona

60 g makaron muszelki lubella

1 łyżka masło

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Cebulę posiekać i zeszklić w garnku na łyżce masła.

2

Zetrzeć marchewki na grubych oczkach tarki.

3

Dodać marchew i pokrojone w kostkę obrane ziemniaki do garnka, doprawić kurkumą i papryką, smażyć przez 2-3 minuty.

4

Wlać bulion, doprawić pieprzem i solą, dodać makaron. Gotować na średnim ogniu pod przykryciem przez 15 minut.

5

Zahartować w miseczce śmietanę gorącą zupą, wlać do zupy i zamieszać.

6

Dodać posiekany szczypiorek.

Wideo z przygotowania przepisu

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły