Zupa szczypiorkowa z makaronem

Lubella

Zupa szczypiorkowa z makaronem to idealna propozycja na szybki i lekki posiłek, który zaskakuje prostotą i wyjątkowym smakiem. Jej głównym bohaterem jest świeży szczypiorek, który nadaje daniu wyrazisty, wiosenny aromat. Dodatek drobnego makaronu sprawia, że zupa jest delikatnie sycąca, ale wciąż lekka i idealna na lunch, kolację lub jako pierwsze danie obiadowe. To przepis, który pokochają zarówno miłośnicy tradycyjnych smaków, jak i ci, którzy cenią szybkie i nieskomplikowane gotowanie. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Zupa szczypiorkowa z makaronem to idealna propozycja na szybki i lekki posiłek, który zaskakuje prostotą i wyjątkowym smakiem. Jej głównym bohaterem jest świeży szczypiorek, który nadaje daniu wyrazisty, wiosenny aromat. Dodatek drobnego makaronu sprawia, że zupa jest delikatnie sycąca, ale wciąż lekka i idealna na lunch, kolację lub jako pierwsze danie obiadowe. To przepis, który pokochają zarówno miłośnicy tradycyjnych smaków, jak i ci, którzy cenią szybkie i nieskomplikowane gotowanie. Życzymy smacznego!
11
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
2 pęcz. szczypiorek
3 szt. ziemniaki
1 szt. cebula
2 szt. marchewka
1.50 l bulion warzywny
100 g śmietana 18%
0.50 łyżecz. kurkuma
0.50 łyżecz. papryka mielona
60 g makaron muszelki lubella
1 łyżka masło
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Cebulę posiekać i zeszklić w garnku na łyżce masła.
Zetrzeć marchewki na grubych oczkach tarki.
Dodać marchew i pokrojone w kostkę obrane ziemniaki do garnka, doprawić kurkumą i papryką, smażyć przez 2-3 minuty.
Wlać bulion, doprawić pieprzem i solą, dodać makaron. Gotować na średnim ogniu pod przykryciem przez 15 minut.
Zahartować w miseczce śmietanę gorącą zupą, wlać do zupy i zamieszać.
Dodać posiekany szczypiorek.