Zupa szczawiowa z jajkiem i makaronem jajecznym
lubella
Zupa szczawiowa z młodego szczawiu to prawdziwa uczta dla podniebienia :) w wersji z makaronem jajecznym smakuje wyśmienicie!
1
4.7 / 3
Zupa szczawiowa z młodego szczawiu to prawdziwa uczta dla podniebienia :) w wersji z makaronem jajecznym smakuje wyśmienicie!
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1.20 l rosół warzywny
1 szkl. szczaw
2 szt. ziemniaki
1 szt. marchewka
1 szt. pietruszka
1 szt. cebula
2 łyżka masło klarowane
2 łyżka śmietana 18%
1 szczyp. sól, pieprz
4 szt. jajko
250 g makaron lubella 5-jajeczna nitki
Przygotowanie
W garnku, na rozgrzanym maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę, kiedy będzie szklista wlać rosół, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pokrojoną w krążki marchewkę i pietruszkę. Gotować do miękkości warzyw.
Dodać odcedzony posiekany szczaw, gotować jeszcze 2 minuty.
Doprawić solą oraz pieprzem i zakwasić śmietaną.
Ugotować jaja na twardo. Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu. Zupę podawać z ugotowanym jajkiem oraz makaronem.