Zupa szczawiowa z jajkiem i makaronem jajecznym

Lubella

Zupa szczawiowa z jajkiem i makaronem jajecznym to klasyka polskiej kuchni, której nie sposób pomylić z żadnym innym daniem. To idealny wybór na wiosnę i lato, kiedy dostępne są młode liście szczawiu, ale równie dobrze można przygotować ją zimą z dodatkiem szczawiu ze słoika. Podawana z makaronem jajecznym i jajkiem ugotowanym na twardo staje się pełnowartościowym, sycącym posiłkiem, który zachwyci całą rodzinę. To świetna propozycja na codzienny obiad, który rozgrzeje, nasyci i przywoła wspomnienia dzieciństwa.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
454
kcal
Białka
19
gram
Węglowodany
64
gram
Tłuszcze
18
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
4.7 / 3
Zupa szczawiowa z jajkiem i makaronem jajecznym to klasyka polskiej kuchni, której nie sposób pomylić z żadnym innym daniem. To idealny wybór na wiosnę i lato, kiedy dostępne są młode liście szczawiu, ale równie dobrze można przygotować ją zimą z dodatkiem szczawiu ze słoika. Podawana z makaronem jajecznym i jajkiem ugotowanym na twardo staje się pełnowartościowym, sycącym posiłkiem, który zachwyci całą rodzinę. To świetna propozycja na codzienny obiad, który rozgrzeje, nasyci i przywoła wspomnienia dzieciństwa.
11
Składniki
35 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
200 g świeży szczaw
1.50 l rosół warzywny
2 szt. marchewka
1 szt. pietruszka
0.50 szt. seler
1 szt. cebula
2 łyżka masło klarowane
2 łyżka śmietana 18%
4 szt. jajko
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
150 g makaron lubella 5-jajeczna nitki
Przygotowanie
W garnku zagotuj bulion. Dodaj obraną marchew, pietruszkę, seler i cebulę. Gotuj całość na małym ogniu ok. 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
Jeśli używasz świeżego szczawiu – umyj liście, osusz i drobno posiekaj.
Na patelni rozpuść masło, dodaj szczaw i duś przez 3–4 minuty, aż zmięknie. Następnie dodaj do bulionu. Jeśli korzystasz ze szczawiu ze słoika, przełóż go bezpośrednio do garnka.
Do garnka wlej śmietankę, zahartowaną wcześniej kilkoma łyżkami gorącego bulionu, aby się nie zwarzyła. Dopraw solą i pieprzem.
Makaron ugotuj osobno w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź.
W międzyczasie ugotuj jajka na twardo.
Do misek nałóż porcję makaronu, dodaj jajko i zalej gorącą zupą szczawiową.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
454
kcal
Białka
19
gram
Węglowodany
64
gram
Tłuszcze
18
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.