Zupa szczawiowa z jajkiem i makaronem jajecznym

lubella
Zupa szczawiowa z jajkiem i makaronem jajecznym

1

4.7 / 3

Zupa szczawiowa z młodego szczawiu to prawdziwa uczta dla podniebienia :) w wersji z makaronem jajecznym smakuje wyśmienicie!

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1.20 l rosół warzywny

1 szkl. szczaw

2 szt. ziemniaki

1 szt. marchewka

1 szt. pietruszka

1 szt. cebula

2 łyżka masło klarowane

2 łyżka śmietana 18%

1 szczyp. sól, pieprz

4 szt. jajko

250 g makaron lubella 5-jajeczna nitki

Przygotowanie


1

W garnku, na rozgrzanym maśle zeszklić drobno posiekaną cebulę, kiedy będzie szklista wlać rosół, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pokrojoną w krążki marchewkę i pietruszkę. Gotować do miękkości warzyw.

2

Dodać odcedzony posiekany szczaw, gotować jeszcze 2 minuty.

3

Doprawić solą oraz pieprzem i zakwasić śmietaną.

4

Ugotować jaja na twardo. Makaron ugotować według wskazówek na opakowaniu. Zupę podawać z ugotowanym jajkiem oraz makaronem.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

454

kcal

Białka

19

gram

Węglowodany

64

gram

Tłuszcze

18

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły