Zupa szczawiowa krem z jajkiem i chrzanem

formularz
Zupa szczawiowa krem z jajkiem i chrzanem

0

4 / 4

Zupa szczawiowa ma charakterystyczny, kwaśny smak, nie do pomylenia z czymkolwiek innym. Jeśli jednak chcesz wprowadzić do niego odrobinę świeżości, wypróbuj taką jej wersję, w której wzmacnia się aromaty szczawiu z pomocą chrzanu i jajka. Smacznego!

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

800 rosół warzywny

250 g szczaw

2 szt. ziemniaki

1 szt. marchewka

1 szt. pietruszka

1 szt. cebula

2 szt. ząbek czosnku

4 szt. jaja l

4 łyżecz. chrzan krakus

2 łyżka oliwa z oliwek

2 szczyp. sól, pieprz

Przygotowanie


1

Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę pokrojoną w piórka.

2

Warzywa zetrzeć na tarce, a czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do cebuli, podsmażyć.

3

Zagotować rosół, dodać podsmażone warzywa i gotować do miękkości warzyw. Minutę przed końcem gotowania się warzyw dorzucić szczaw i doprowadzić do wrzenia.

4

Zmiksować. Doprawić solą oraz pieprzem. Podawać z ugotowanym jajkiem oraz chrzanem Krakus.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

259

kcal

Białka

11

gram

Węglowodany

22

gram

Tłuszcze

12

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły