Zupa szczawiowa krem z jajkiem i chrzanem
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
formularz
![Zupa szczawiowa krem z jajkiem i chrzanem](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699973121469.jpeg&w=3840&q=75)
Zupa szczawiowa ma charakterystyczny, kwaśny smak, nie do pomylenia z czymkolwiek innym. Jeśli jednak chcesz wprowadzić do niego odrobinę świeżości, wypróbuj taką jej wersję, w której wzmacnia się aromaty szczawiu z pomocą chrzanu i jajka. Smacznego!
0
4 / 4
Zupa szczawiowa ma charakterystyczny, kwaśny smak, nie do pomylenia z czymkolwiek innym. Jeśli jednak chcesz wprowadzić do niego odrobinę świeżości, wypróbuj taką jej wersję, w której wzmacnia się aromaty szczawiu z pomocą chrzanu i jajka. Smacznego!
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
800 rosół warzywny
250 g szczaw
2 szt. ziemniaki
1 szt. marchewka
1 szt. pietruszka
1 szt. cebula
2 szt. ząbek czosnku
4 szt. jaja l
4 łyżecz. chrzan krakus
2 łyżka oliwa z oliwek
2 szczyp. sól, pieprz
Przygotowanie
Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę pokrojoną w piórka.
Warzywa zetrzeć na tarce, a czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do cebuli, podsmażyć.
Zagotować rosół, dodać podsmażone warzywa i gotować do miękkości warzyw. Minutę przed końcem gotowania się warzyw dorzucić szczaw i doprowadzić do wrzenia.
Zmiksować. Doprawić solą oraz pieprzem. Podawać z ugotowanym jajkiem oraz chrzanem Krakus.