Zupa szczawiowa
m7
Smaczna szczawiówka z jajkiem to obowiązkowa wiosenna zupa. Szczaw można nazbierać samodzielnie na łące lub kupić przecier szczawiowy.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
656
kcal
Białka
94
gram
Węglowodany
67
gram
Tłuszcze
60
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Smaczna szczawiówka z jajkiem to obowiązkowa wiosenna zupa. Szczaw można nazbierać samodzielnie na łące lub kupić przecier szczawiowy.
6
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
2 szczyp. sól, pieprz
1.50 l wywar z kości
2 łyżka masło
2 łyżka mąka pszenna tortowa
25 dag. szczaw
0.50 szkl. śmietana 18%
Przygotowanie
Najpierw pokroić szczaw na paseczki i poddusić go na maśle. Następnie wrzucić go do wcześniej przygotowanego wywaru.
Dodać śmietanę wymieszaną z mąką i chwilę gotować.
Doprawić do smaku.
Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.