Zupa sytocha

EkspertOdKuchni

Zupa sytocha to klasyczne, staropolskie danie, które od pokoleń gości na polskich stołach. Jest gęsta, kremowa i niezwykle sycąca — idealnie sprawdzi się jako szybki obiad dla całej rodziny. Połączenie ziemniaków, aromatycznych borowików, okrasy z boczku i cebuli to doskonały wybór na chłodniejsze dni, kiedy potrzebujemy czegoś rozgrzewającego i treściwego.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Zupa sytocha to klasyczne, staropolskie danie, które od pokoleń gości na polskich stołach. Jest gęsta, kremowa i niezwykle sycąca — idealnie sprawdzi się jako szybki obiad dla całej rodziny. Połączenie ziemniaków, aromatycznych borowików, okrasy z boczku i cebuli to doskonały wybór na chłodniejsze dni, kiedy potrzebujemy czegoś rozgrzewającego i treściwego.
6
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 kg ziemniaki mączyste
200 g boczek wędzony surowy
1 szt. cebula biała
20 g borowiki suszone
1 pęcz. cebula dymka
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce na papkę (jak do placków ziemniaczanych).
W garnku zagotuj 1 l wody.
Ziemniaki przełóż na sito, pod sitem umieść miskę.
Przepłucz ziemniaki bieżącą wodą, aby pozbyć się skrobi.
Następnie odciśnij ziemniaki i przełóż do gotującej się wody.
Dodaj płaską łyżeczkę soli i gotuj na średnim ogniu przez 20 minut.
Wodę ze skrobią odstaw, aby skrobia osiadła na dnie.
Zalej wrzątkiem suszone grzyby i odstaw, żeby zmiękły.
Kiedy zupa się gotuje, pokrój w drobną kostkę boczek, posiekaj drobno cebulę i namoczone grzyby.
Na patelni przesmaż boczek. Kiedy zrobi się złoto-rumiany, dodaj cebulę oraz grzyby. Smaż, aż cebulka się zarumieni.
Dodaj wodę odsączoną z grzybów i zwiększ moc palnika. Smaż, mieszając, aż woda się zredukuje, a okrasa zgęstnieje.
Z miski ze skrobią wylej wodę, dodaj czystą wodę i zamieszaj. Wlej rozmieszaną skrobię do gotującej się zupy, ciągle mieszając rózgą, aby nie powstały grudki.
Wlej do miski porcję zupy, a następnie dodaj okrasę i posiekaną cebulę dymkę.