Zupa sytocha

EkspertOdKuchni
Zupa sytocha

0

0 / 0

Zupa sytocha to klasyczne, staropolskie danie, które od pokoleń gości na polskich stołach. Jest gęsta, kremowa i niezwykle sycąca — idealnie sprawdzi się jako szybki obiad dla całej rodziny. Połączenie ziemniaków, aromatycznych borowików, okrasy z boczku i cebuli to doskonały wybór na chłodniejsze dni, kiedy potrzebujemy czegoś rozgrzewającego i treściwego.

6

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 kg ziemniaki mączyste

200 g boczek wędzony surowy

1 szt. cebula biała

20 g borowiki suszone

1 pęcz. cebula dymka

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

Przygotowanie


1

Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce na papkę (jak do placków ziemniaczanych).

2

W garnku zagotuj 1 l wody.

3

Ziemniaki przełóż na sito, pod sitem umieść miskę.

4

Przepłucz ziemniaki bieżącą wodą, aby pozbyć się skrobi.

5

Następnie odciśnij ziemniaki i przełóż do gotującej się wody.

6

Dodaj płaską łyżeczkę soli i gotuj na średnim ogniu przez 20 minut.

7

Wodę ze skrobią odstaw, aby skrobia osiadła na dnie.

8

Zalej wrzątkiem suszone grzyby i odstaw, żeby zmiękły.

9

Kiedy zupa się gotuje, pokrój w drobną kostkę boczek, posiekaj drobno cebulę i namoczone grzyby.

10

Na patelni przesmaż boczek. Kiedy zrobi się złoto-rumiany, dodaj cebulę oraz grzyby. Smaż, aż cebulka się zarumieni.

11

Dodaj wodę odsączoną z grzybów i zwiększ moc palnika. Smaż, mieszając, aż woda się zredukuje, a okrasa zgęstnieje.

12

Z miski ze skrobią wylej wodę, dodaj czystą wodę i zamieszaj. Wlej rozmieszaną skrobię do gotującej się zupy, ciągle mieszając rózgą, aby nie powstały grudki.

13

Wlej do miski porcję zupy, a następnie dodaj okrasę i posiekaną cebulę dymkę.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły