Zupa śledziowa (na zimno)

m7
Zupa śledziowa  (na zimno)

0

3.0 / 28

Idealna zupa dla fanów śledzi. Do tego łatwa i szybka w przygotowaniu.

7

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

0.50 kg śledź świeży

1.50 kg ziemniaki ugotowane

1 szczyp. sól

1 szczyp. kwasek cytrynowy

0.50 l śmietana 12%

2 szkl. woda

3 szt. cebula

Przygotowanie


1

Śledzie wypatroszyć (chyba że są gotowe płaty), namoczyć, aby nie były za słone.

2

Po namoczeniu śledzie pokroić w paski.

3

Cebulę drobno pokroić w kostkę i sparzyć wrzątkiem, tak aby zmiękła.

4

Śledzie i cebulę połączyć, dodać śmietanę i wodę.

5

Doprawić do smaku (sól, pieprz, kwasek cytrynowy).

6

Podawać z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

682

kcal

Białka

27

gram

Węglowodany

122

gram

Tłuszcze

28

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły