Zupa śledziowa (na zimno)
m7
Idealna zupa dla fanów śledzi. Do tego łatwa i szybka w przygotowaniu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
682
kcal
Białka
27
gram
Węglowodany
122
gram
Tłuszcze
28
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
3.0 / 28
Idealna zupa dla fanów śledzi. Do tego łatwa i szybka w przygotowaniu.
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
0.50 kg śledź świeży
1.50 kg ziemniaki ugotowane
1 szczyp. sól
1 szczyp. kwasek cytrynowy
0.50 l śmietana 12%
2 szkl. woda
3 szt. cebula
Przygotowanie
Śledzie wypatroszyć (chyba że są gotowe płaty), namoczyć, aby nie były za słone.
Po namoczeniu śledzie pokroić w paski.
Cebulę drobno pokroić w kostkę i sparzyć wrzątkiem, tak aby zmiękła.
Śledzie i cebulę połączyć, dodać śmietanę i wodę.
Doprawić do smaku (sól, pieprz, kwasek cytrynowy).
Podawać z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
682
kcal
Białka
27
gram
Węglowodany
122
gram
Tłuszcze
28
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.