Zupa śledziowa (na zimno)
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Zupa śledziowa (na zimno)](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F4188-1702057750755.jpeg&w=3840&q=75)
Idealna zupa dla fanów śledzi. Do tego łatwa i szybka w przygotowaniu.
0
3.0 / 28
Idealna zupa dla fanów śledzi. Do tego łatwa i szybka w przygotowaniu.
7
Składniki
40 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
4 porcje
Składniki
0.50 kg śledź świeży
1.50 kg ziemniaki ugotowane
1 szczyp. sól
1 szczyp. kwasek cytrynowy
0.50 l śmietana 12%
2 szkl. woda
3 szt. cebula
Przygotowanie
1
Śledzie wypatroszyć (chyba że są gotowe płaty), namoczyć, aby nie były za słone.
2
Po namoczeniu śledzie pokroić w paski.
3
Cebulę drobno pokroić w kostkę i sparzyć wrzątkiem, tak aby zmiękła.
4
Śledzie i cebulę połączyć, dodać śmietanę i wodę.
5
Doprawić do smaku (sól, pieprz, kwasek cytrynowy).
6
Podawać z ziemniakami ugotowanymi w mundurkach.