Zupa rybna po mojemu

BeataKGardon
Zupa rybna po mojemu

0

0 / 0

Nigdy nie lubiłam zupy rybnej, którą robiła moja babcia, gdyż robiła ją z głów ryb i to wywoływało u mnie obrzydzenie! Odkąd nauczyłam się gotować lubię eksperymentować w kuchni i od jakiegoś czasu na Boże Narodzenie, ale również i w inne dni roku robię moją zupę rybną z dorsza, ogórków konserwowych i chrzanu. Zupa jest znakomita w smaku i z pewnością oryginalna!

17

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 łyżka masło

1 łyżka oliwa z oliwek

1 szt. cebula biała

2 szt. marchewka

800 g filety z dorsza

1 l mleko uht 3,2%

1.50 l bulion warzywny

4 szt. ziemniaki

1 szcz. sól, pieprz

180 g śmietana 18%

2 szt. ogórki konserwowe krakus

0.50 łyżeczka chrzan krakus

1 łyżka natka pietruszki

1 łyżka szczypiorek

1 szcz. ostra papryka mielona

1 szt. chleb

1 łyżeczka skórka z cytryny

Przygotowanie


1

Rozpuszczam masło w garnku. Dodaję oliwę z oliwek, posiekaną cebulę i marchewkę. Czekam aż cebula się zeszkli.

2

Mleko podgrzewam, a filety z dorsza dobrze myję i oczyszczam. Następnie gorącym mlekiem zalewam dorsza i gotuję go kilka minut. Dorsz gotowany w mleku jest smakowity!

3

Gdy dorsz się ugotuje filety siekam na kawałki. Potem wlewam bulion warzywny (1,5 litra), a do garnka wkładam posiekane w kosteczkę ziemniaki. Wszystko gotuje. Gdy warzywa są miękkie dodaję kawałki dorsza i znów przez kilka minut gotuje. Wszystko doprawiam solą i pieprzem.

4

Na sam koniec dodaję śmietanę, którą najpierw dobrze mieszam z wywarem i powoli wlewam do garnka. Dodaję też trochę startej skórki z cytryny, odrobinę chrzanu i 2 starte ogórki konserwowe Krakus. Wszystko dobrze mieszam.

5

Na koniec do całości dodaję paprykę ostrą w proszku, posiekany szczypiorek i natkę pietruszki. Podaję z podpieczonym chlebkiem. Smacznego! Taką zupę podaję na święta. Smakuje każdemu, bo jest inna - wyjątkowa i smaczna!

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły