Zupa rybna po mojemu
BeataKGardon
Nigdy nie lubiłam zupy rybnej, którą robiła moja babcia, gdyż robiła ją z głów ryb i to wywoływało u mnie obrzydzenie! Odkąd nauczyłam się gotować lubię eksperymentować w kuchni i od jakiegoś czasu na Boże Narodzenie, ale również i w inne dni roku robię moją zupę rybną z dorsza, ogórków konserwowych i chrzanu. Zupa jest znakomita w smaku i z pewnością oryginalna!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1104
kcal
Białka
58
gram
Węglowodany
135
gram
Tłuszcze
25
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Nigdy nie lubiłam zupy rybnej, którą robiła moja babcia, gdyż robiła ją z głów ryb i to wywoływało u mnie obrzydzenie! Odkąd nauczyłam się gotować lubię eksperymentować w kuchni i od jakiegoś czasu na Boże Narodzenie, ale również i w inne dni roku robię moją zupę rybną z dorsza, ogórków konserwowych i chrzanu. Zupa jest znakomita w smaku i z pewnością oryginalna!
17
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 łyżka masło
1 łyżka oliwa z oliwek
1 szt. cebula biała
2 szt. marchewka
800 g filety z dorsza
1 l mleko uht 3,2%
1.50 l bulion warzywny
4 szt. ziemniaki
1 szczyp. sól, pieprz
180 g śmietana 18%
2 szt. ogórki konserwowe krakus
0.50 łyżecz. chrzan krakus
1 łyżka natka pietruszki
1 łyżka szczypiorek
1 szczyp. ostra papryka mielona
1 szt. chleb
1 łyżecz. skórka z cytryny
Przygotowanie
Rozpuszczam masło w garnku. Dodaję oliwę z oliwek, posiekaną cebulę i marchewkę. Czekam aż cebula się zeszkli.
Mleko podgrzewam, a filety z dorsza dobrze myję i oczyszczam. Następnie gorącym mlekiem zalewam dorsza i gotuję go kilka minut. Dorsz gotowany w mleku jest smakowity!
Gdy dorsz się ugotuje filety siekam na kawałki. Potem wlewam bulion warzywny (1,5 litra), a do garnka wkładam posiekane w kosteczkę ziemniaki. Wszystko gotuje. Gdy warzywa są miękkie dodaję kawałki dorsza i znów przez kilka minut gotuje. Wszystko doprawiam solą i pieprzem.
Na sam koniec dodaję śmietanę, którą najpierw dobrze mieszam z wywarem i powoli wlewam do garnka. Dodaję też trochę startej skórki z cytryny, odrobinę chrzanu i 2 starte ogórki konserwowe Krakus. Wszystko dobrze mieszam.
Na koniec do całości dodaję paprykę ostrą w proszku, posiekany szczypiorek i natkę pietruszki. Podaję z podpieczonym chlebkiem. Smacznego! Taką zupę podaję na święta. Smakuje każdemu, bo jest inna - wyjątkowa i smaczna!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
1104
kcal
Białka
58
gram
Węglowodany
135
gram
Tłuszcze
25
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.