Zupa rybna

katarzyna.mon
Zupa rybna

0

0 / 0

Pyszna, delikatna w smaku i pożywna zupa z flądry. Duża ilość warzyw doskonale komponuje się ze smakiem ryby. Do zupy zamiast flądry można użyć filetu z dorsza bądź karpia.

14

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

2 szt. ryba

4 szt. marchewka

2 szt. pietruszka

0.25 szt. seler mały

0.50 szt. por

1 szt. cebula

1 opak. pomidory całe bez skóry łowicz

4 szt. ziele angielskie

1 szt. liść laurowy

0.50 łyżeczka sól, pieprz

1 łyżka masło

1 łyżka olej

2 łyżka ketchup kotlin łagodny 60% mniej kalorii

1 szkl. makaron świderki lubella

Przygotowanie


1

Wypatroszone i umyte 2 tuszki z flądry (ewentualnie filety z dorsza bądź karpia) włożyć do garnka. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i sól. Dolać 1,5 litra wody i gotować przez 15 minut. Ryba ma być miękka, ale nie może się rozpadać.

2

Po 15 minutach wyciągnąć rybę, ostudzić i obrać z ości. Por przekroić wzdłuż na połowę i posiekać na cienkie półplasterki. Cebulę pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać masło i oliwę. Zeszklić cebulę i pora.

3

Do wywaru z ryby dodać marchewkę, pietruszkę i seler. Gotować 45-60 minut, aż warzywa będą miękkie. 10 minut przed końcem gotowania, dodać zeszkloną cebulę, pora, ketchup oraz pomidory z puszki.

4

Z wywaru wyciągnąć ugotowaną marchewkę, pietruszkę i seler. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach i ponownie dodać do zupy razem z mięsem z ryby. Całość, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

5

Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.

6

Ugotowany makaron nałożyć na talerze i zalać gorącą zupą.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły