Węgierska zupa rybna halászlé

Łowicz
Węgierska zupa rybna halászlé

0

0 / 0

Węgierska zupa rybna halászlé to jedno z najsłynniejszych dań kuchni węgierskiej, szczególnie popularne w regionie nad Dunajem i Cisą. To pikantna, aromatyczna zupa rybna na bazie świeżej ryby słodkowodnej, cebuli, papryki i pomidorów. Jej charakterystyczny czerwony kolor pochodzi od dużej ilości węgierskiej papryki w proszku. Halászlé to danie idealne na chłodniejsze dni – rozgrzewające, sycące i pełne głębokiego smaku. Tradycyjnie gotowane w kociołku nad ogniskiem, dziś z powodzeniem przygotujesz je także w domu.

12

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 kg karp świeży

2 l woda

2 szt. cebula

1 szt. czerwona papryka

1 szt. zielona papryka

2 łyżka papryka słodka mielona

0.50 łyżecz. ostra papryka mielona

0.50 puszka pomidory krojone łowicz

2 szt. ząbki czosnku

1 szt. liść laurowy

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

1 łyżka olej

Przygotowanie


1

Oczyść ryby, oddziel filety od ości i głów (nie wyrzucaj głów i kręgosłupów – będą bazą wywaru). Pokrój filety na porcje i odstaw na bok.

2

Do dużego garnka wlej 2 litry wody. Dodaj rybie głowy, kręgosłupy, obrane i pokrojone cebule, czosnek, pomidory, liść laurowy i pokrojoną paprykę. Gotuj na wolnym ogniu przez około 45 minut. Od czasu do czasu zbieraj szumowiny.

3

Gdy bulion będzie gotowy, wyjmij większe ości, a resztę dokładnie zmiksuj blenderem ręcznym lub stacjonarnym. Przetrzyj przez sito, aby pozbyć się resztek ości i skórek – uzyskasz gładki, esencjonalny wywar.

4

Przelej przecedzony wywar z powrotem do garnka. Dodaj słodką i ostrą paprykę, dopraw solą i pieprzem. Włóż kawałki filetów i gotuj na wolnym ogniu przez około 10–15 minut, aż ryba będzie miękka, ale nie rozgotowana.

5

Podawaj gorącą, najlepiej z pieczywem lub tradycyjnie – z grubszym makaronem lub gotowanymi ziemniakami. Na stół możesz podać dodatkową paprykę w proszku dla chętnych.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

191

kcal

Białka

4

gram

Węglowodany

25

gram

Tłuszcze

7

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły