Zupa rybna
katarzyna.mon
Pyszna, delikatna w smaku i pożywna zupa z flądry. Duża ilość warzyw doskonale komponuje się ze smakiem ryby. Do zupy zamiast flądry można użyć filetu z dorsza bądź karpia.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
191
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
25
gram
Tłuszcze
7
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pyszna, delikatna w smaku i pożywna zupa z flądry. Duża ilość warzyw doskonale komponuje się ze smakiem ryby. Do zupy zamiast flądry można użyć filetu z dorsza bądź karpia.
14
Składniki
120 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
2 szt. ryba
4 szt. marchewka
2 szt. pietruszka
0.25 szt. seler mały
0.50 szt. por
1 szt. cebula
1 opak. pomidory całe bez skóry łowicz
4 szt. ziele angielskie
1 szt. liść laurowy
0.50 łyżecz. sól, pieprz
1 łyżka masło
1 łyżka olej
2 łyżka ketchup kotlin łagodny 60% mniej kalorii
1 szkl. makaron świderki lubella
Przygotowanie
Wypatroszone i umyte 2 tuszki z flądry (ewentualnie filety z dorsza bądź karpia) włożyć do garnka. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i sól. Dolać 1,5 litra wody i gotować przez 15 minut. Ryba ma być miękka, ale nie może się rozpadać.
Po 15 minutach wyciągnąć rybę, ostudzić i obrać z ości. Por przekroić wzdłuż na połowę i posiekać na cienkie półplasterki. Cebulę pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać masło i oliwę. Zeszklić cebulę i pora.
Do wywaru z ryby dodać marchewkę, pietruszkę i seler. Gotować 45-60 minut, aż warzywa będą miękkie. 10 minut przed końcem gotowania, dodać zeszkloną cebulę, pora, ketchup oraz pomidory z puszki.
Z wywaru wyciągnąć ugotowaną marchewkę, pietruszkę i seler. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach i ponownie dodać do zupy razem z mięsem z ryby. Całość, w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu.
Ugotowany makaron nałożyć na talerze i zalać gorącą zupą.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
191
kcal
Białka
4
gram
Węglowodany
25
gram
Tłuszcze
7
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.