Zupa rakowa z pomidorami Łowicz, podana z czosnkową bagietką
maspexdigital
Jeśli jeszcze nie próbowaliście zupy z raków w towarzystwie pomidorów to koniecznie musicie spróbować :) Niezwykły smak zachwyci każdego smakosza!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
477
kcal
Białka
29
gram
Węglowodany
42
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 2
Jeśli jeszcze nie próbowaliście zupy z raków w towarzystwie pomidorów to koniecznie musicie spróbować :) Niezwykły smak zachwyci każdego smakosza!
10
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
0.50 kg raki
1.50 l bulion drobiowy
1 opak. pomidory krojone łowicz
1 szt. cebula
50 g masło
1 szczyp. sól, pieprz
1 szczyp. cukier trzcinowy
1 szt. bagietka
2 łyżka masło
2 szt. ząbek czosnku
Przygotowanie
Raki dokładnie umyć. Rosół lub bulion doprowadzić do wrzenia, włożyć raki i gotować 10 minut.
Wyjąć i wybrać mięso z szyjek i szczypiec, odłożyć. Pancerze oczyścić i wraz ze szczypcami utłuc na miazgę.
Masło roztopić w garnku, wrzucić utłuczone skorupki i smażyć około 5 minut, a następnie wlać 300 ml rosołu (w którym gotowały się raki). Doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut, aż do momentu kiedy pojawi się czerwony tłuszcz.
Wywar przecedzić, a do raków wlać nową porcję, czyli 300 ml rosołu, zagotować i przecedzić. Czynność powtarzać do momentu, aż rozlejemy cały wywar.
Do powstałej zupy dodać pomidory w kartonie, gotować przez około 5 minut, a następnie zmiksować. Doprawić szczyptą soli, pieprzu oraz cukru.
Zupę podawać z bagietką wysmarowaną zmiażdżonym czosnkiem i masłem
Wartości odżywcze na porcję
Energia
477
kcal
Białka
29
gram
Węglowodany
42
gram
Tłuszcze
17
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.