Zupa rakowa z pomidorami Łowicz, podana z czosnkową bagietką

maspexdigital
Zupa rakowa z pomidorami Łowicz, podana z czosnkową bagietką

0

5 / 2

Jeśli jeszcze nie próbowaliście zupy z raków w towarzystwie pomidorów to koniecznie musicie spróbować :) Niezwykły smak zachwyci każdego smakosza!

10

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


5 porcji

Składniki

0.50 kg raki

1.50 l bulion drobiowy

1 opak. pomidory krojone łowicz

1 szt. cebula

50 g masło

1 szcz. sól, pieprz

1 szcz. cukier trzcinowy

1 szt. bagietka

2 łyżka masło

2 szt. ząbek czosnku

Przygotowanie


1

Raki dokładnie umyć. Rosół lub bulion doprowadzić do wrzenia, włożyć raki i gotować 10 minut.

2

Wyjąć i wybrać mięso z szyjek i szczypiec, odłożyć. Pancerze oczyścić i wraz ze szczypcami utłuc na miazgę.

3

Masło roztopić w garnku, wrzucić utłuczone skorupki i smażyć około 5 minut, a następnie wlać 300 ml rosołu (w którym gotowały się raki). Doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut, aż do momentu kiedy pojawi się czerwony tłuszcz.

4

Wywar przecedzić, a do raków wlać nową porcję, czyli 300 ml rosołu, zagotować i przecedzić. Czynność powtarzać do momentu, aż rozlejemy cały wywar.

5

Do powstałej zupy dodać pomidory w kartonie, gotować przez około 5 minut, a następnie zmiksować. Doprawić szczyptą soli, pieprzu oraz cukru.

6

Zupę podawać z bagietką wysmarowaną zmiażdżonym czosnkiem i masłem

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły