Zupa pomidorowa z ryżem i kurczakiem

Krakus
Zupa pomidorowa z ryżem i kurczakiem

Średnia 0 / 0

Oceń!

Aromatyczna, domowa zupa pomidorowa z ryżem i soczystym kurczakiem. Lekka, a zarazem sycąca, z nutą ziół prowansalskich i odrobiną parmezanu na wierzchu.

13

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szt. cebula

1 łodyga seler naciowy

1 łyżka oliwa

1.50 l woda

100 g bulion drobiowy krakus

500 g przecier pomidorowy

1 łyżka koncentrat pomidorowy

0.50 łyżecz. pieprz

1 łyżecz. zioła prowansalskie

100 g ryż gotowany

200 g filet z kurczaka

2 łyżka parmezan tarty

1 szczyp. oregano suszone

Przygotowanie


Cebulę i seler naciowy drobno pokrój.

W garnku rozgrzej oliwę, podsmaż warzywa 3–4 minuty, aż zmiękną.

Dodaj wodę, bulion drobiowy Krakus, przecier i koncentrat pomidorowy.

Dopraw pieprzem i ziołami prowansalskimi, gotuj 10 minut na średnim ogniu.

W międzyczasie pokrój kurczaka w kostkę, dopraw solą i podsmaż na łyżeczce oliwy.

Do misek nałóż ugotowany ryż i podsmażonego kurczaka.

Zalej gorącą zupą, posyp parmezanem i oregano.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły