Zupa pomidorowa z ryżem i kurczakiem

Krakus
Zupa pomidorowa z ryżem i kurczakiem

0

0 / 0

Aromatyczna, domowa zupa pomidorowa z ryżem i soczystym kurczakiem. Lekka, a zarazem sycąca, z nutą ziół prowansalskich i odrobiną parmezanu na wierzchu.

13

Składniki

30 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szt. cebula

1 łodyga seler naciowy

1 łyżka oliwa

1.50 l woda

100 g bulion drobiowy krakus

500 g przecier pomidorowy

1 łyżka koncentrat pomidorowy

0.50 łyżecz. pieprz

1 łyżecz. zioła prowansalskie

100 g ryż gotowany

200 g filet z kurczaka

2 łyżka parmezan tarty

1 szczyp. oregano suszone

Przygotowanie


1

Cebulę i seler naciowy drobno pokrój.

2

W garnku rozgrzej oliwę, podsmaż warzywa 3–4 minuty, aż zmiękną.

3

Dodaj wodę, bulion drobiowy Krakus, przecier i koncentrat pomidorowy.

4

Dopraw pieprzem i ziołami prowansalskimi, gotuj 10 minut na średnim ogniu.

5

W międzyczasie pokrój kurczaka w kostkę, dopraw solą i podsmaż na łyżeczce oliwy.

6

Do misek nałóż ugotowany ryż i podsmażonego kurczaka.

7

Zalej gorącą zupą, posyp parmezanem i oregano.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły