Zupa pomidorowa z ryżem i kurczakiem

Krakus

Aromatyczna, domowa zupa pomidorowa z ryżem i soczystym kurczakiem. Lekka, a zarazem sycąca, z nutą ziół prowansalskich i odrobiną parmezanu na wierzchu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Aromatyczna, domowa zupa pomidorowa z ryżem i soczystym kurczakiem. Lekka, a zarazem sycąca, z nutą ziół prowansalskich i odrobiną parmezanu na wierzchu.
13
Składniki
30 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szt. cebula
1 łodyga seler naciowy
1 łyżka oliwa
1.50 l woda
100 g bulion drobiowy krakus
500 g przecier pomidorowy
1 łyżka koncentrat pomidorowy
0.50 łyżecz. pieprz
1 łyżecz. zioła prowansalskie
100 g ryż gotowany
200 g filet z kurczaka
2 łyżka parmezan tarty
1 szczyp. oregano suszone
Przygotowanie
Cebulę i seler naciowy drobno pokrój.
W garnku rozgrzej oliwę, podsmaż warzywa 3–4 minuty, aż zmiękną.
Dodaj wodę, bulion drobiowy Krakus, przecier i koncentrat pomidorowy.
Dopraw pieprzem i ziołami prowansalskimi, gotuj 10 minut na średnim ogniu.
W międzyczasie pokrój kurczaka w kostkę, dopraw solą i podsmaż na łyżeczce oliwy.
Do misek nałóż ugotowany ryż i podsmażonego kurczaka.
Zalej gorącą zupą, posyp parmezanem i oregano.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.