Zupa pomidorowa z ryżem gotowana na żeberkach

m7

Pomidorowa to jedna ze smaczniejszych zup, a podana z ryżem lub makaronem nasyci każdego.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
486
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
12
gram
Tłuszcze
41
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Pomidorowa to jedna ze smaczniejszych zup, a podana z ryżem lub makaronem nasyci każdego.
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
5 szczyp. sól, pieprz
2 l woda
3 szt. ryż biały
3 szt. marchew
1 szt. korzeń pietruszki
3 szt. ziele angielskie
4 szt. pieprz ziarnisty
2 szt. liść laurowy
3 szt. śmietana 18%
1 łyżka mąka pszenna tortowa
4 łyżka przecier pomidorowy łowicz
2 łyżka nać pietruszki
50 dag. żeberka wieprzowe
Przygotowanie
Mięso dokładnie umyć i obgotować w wodzie zdejmując powstałą szumowinę.
Dodać ziele angielskie, pieprz ziarnisty i liść laurowy. Po upływie około 40 minut do mięsa dołożyć pokrojoną w talarki lub słupki marchewkę i pietruszkę. Całość gotować aż warzywa będą miękkie.
Zupę zaprawić śmietaną, przecierem pomidorowym i odrobiną mąki. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dodać posiekaną drobniutko natkę pietruszki. Zupę można podawać z makaronem lub ryżem.