Zupa pomidorowa z pieczonych warzyw

Lubella

Aromatyczna zupa pomidorowa z pieczonych warzyw, czosnku i świeżych ziół. Podawana z makaronem, skropiona śmietanką i cytryną — kremowa, lekka i pełna smaku, idealna na każdą porę roku.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Aromatyczna zupa pomidorowa z pieczonych warzyw, czosnku i świeżych ziół. Podawana z makaronem, skropiona śmietanką i cytryną — kremowa, lekka i pełna smaku, idealna na każdą porę roku.
11
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 kg pomidory
2 szt. cebula
1 szt. główka czosnku
30 ml oliwa z oliwek
2 łyżka śmietanka 30%
1 szt. sok z jednej cytryny
1 łodyga świeży tymianek
1 pęcz. świeża bazylia
1 pęcz. świeże oregano
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
250 g makaron lubella 5-jajeczna krajanka
Przygotowanie
Pokrojone pomidory, cebulę i świeże zioła ułóż na blaszce.
Przekrój czosnek na pół i dodaj go do pomidorów i cebuli.
Warzywa polej obficie oliwą z oliwek.
Wstaw warzywa do piekarnika na 30 minut w 180 stopniach.
Ugotuj makaron Lubella według instrukcji na opakowaniu.
Gotowe warzywa wyjmij z piekarnika, wyciśnij upieczony czosnek.
Warzywa zblenduj w mikserze, dolej bulion i ponownie wymieszaj do uzyskania gładkiej masy.
Przypraw zupę ulubionymi przyprawami.
Ugotowany makaron umieść w miskach, dolej do nich gotową zupę.
Zupę polej śmietanką i sokiem z cytryny, dodaj listek bazylii.