Zupa pomidorowa z pieczonych warzyw

Lubella
Zupa pomidorowa z pieczonych warzyw

0

0 / 0

Aromatyczna zupa pomidorowa z pieczonych warzyw, czosnku i świeżych ziół. Podawana z makaronem, skropiona śmietanką i cytryną — kremowa, lekka i pełna smaku, idealna na każdą porę roku.

11

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 kg pomidory

2 szt. cebula

1 szt. główka czosnku

30 ml oliwa z oliwek

2 łyżka śmietanka 30%

1 szt. sok z jednej cytryny

1 łodyga świeży tymianek

1 pęcz. świeża bazylia

1 pęcz. świeże oregano

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

250 g makaron lubella 5-jajeczna krajanka

Przygotowanie


1

Pokrojone pomidory, cebulę i świeże zioła ułóż na blaszce.

2

Przekrój czosnek na pół i dodaj go do pomidorów i cebuli.

3

Warzywa polej obficie oliwą z oliwek.

4

Wstaw warzywa do piekarnika na 30 minut w 180 stopniach.

5

Ugotuj makaron Lubella według instrukcji na opakowaniu.

6

Gotowe warzywa wyjmij z piekarnika, wyciśnij upieczony czosnek.

7

Warzywa zblenduj w mikserze, dolej bulion i ponownie wymieszaj do uzyskania gładkiej masy.

8

Przypraw zupę ulubionymi przyprawami.

9

Ugotowany makaron umieść w miskach, dolej do nich gotową zupę.

10

Zupę polej śmietanką i sokiem z cytryny, dodaj listek bazylii.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły