Zupa pomidorowa z owocami morza i bułeczkami z ziarnami

AlitaKania
Zupa pomidorowa z owocami morza i bułeczkami z ziarnami

0

0 / 0

Zupa z owocami morza, intensywnie pomidorowa, mocno doprawiona (z dodatkiem ziarnistej, świeżo upieczonej mini-bułeczki) to zupa, która od dłuższego czasu zajmuje pierwsze miejsce na moim pantałyku kulinarnym wśród zup. Przepis, jak nie trudno się domyśleć, pochodzi z Włoch. Dania włoskie opierają się ma paście (makaronach), pomidorowych sosach, owocach morza w szczególności. Oprócz wina do późnego obiadu, często zaczynającego się o 22 w wiejskiej trattorii, posiłek zaczynamy i kończymy neutralnym pieczywem, a takie właśnie są bułeczki z ziarnami. Zupa pomidorowa to idealny wybór na pierwsze danie walentynkowe.

31

Składniki

120 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

60 dek. mąka pszenna tortowa lubella

1.20 dek. drodże świeże

2 łyżka cukier

400 mleko

2 szt. żółtko

3 łyżka oliwa z oliwek

1 łyżka tłuszcz do wysmarowania formy

1 łyżka kasza manna

1 szt. jajo

1 szcz. sól

3 łyżka ziarna słonecznika

1 łyżka ziarna sezamu

3 l bulion drobiowy

0.50 szt. por

1 szt. cebula biała

0.50 szt. seler

2 szt. marchew

2 szt. korzeń pietruszki

3 szt. ząbek czosnku

1 pusz. pomidory krojone łowicz

4 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz

45 dek. owoce morza

3 szkl. makaron kokardki lubella

5 szt. liść laurowy

5 szt. ziele angielskie

1 szcz. majeranek

1 szcz. tymianek

1 szcz. oregano

1 szcz. bazylia

1 szcz. papryka ostra

1 szcz. bazylia świeża

Przygotowanie


1

W pierwszej kolejności przygotowujemy małe bułeczki, a w między czasie zupę pomidorową. Część mąki, cukier, ciepłe mleko (może być podgrzane) dokładnie mieszamy z drożdżami i odkładamy pod przykryciem w ciepłe do wyrośnięcia (około 15 minut).

2

Następnie delikatnie przesiewamy do misy resztę mąki, żółtka, oliwę i sól. Sól dodajemy na samym końcu, o czym trzeba pamiętać, gdyż zabija oda drożdże. Całość ugniatamy na piękną, miękką, elastyczną kulę i odkładamy do wyrośnięcia co najmniej dwukrotnego.

3

Po tym czasie ja dzielę ciasto na dwie części i formuję małe kuleczki. Do pieczenia takich małych bułeczek używam średniej wielkości formy do pieczenia pizzy. Na taką blaszkę spokojnie wejdzie nawet 16 bułeczek. Bułeczki powinny być tak układane w odstępach. Po czym odstawiamy znów do wyrośnięcia w ciepłe, nieprzewiewne miejsce, najlepiej nasłonecznione, bądź blisko grzejnika.

4

W miseczce przygotowujemy jajko, mleko i sól. Roztrzepujemy na jednokolorowy płyn. Gdy bułeczki już podrosną każdą dokładnie smarujemy rozmąconym jajem i obficie posypujemy ziarnami słonecznika, dyni i sezamu. Wstawiamy do piekarnika ustawionego na 200C na 15 minut. I już gotowe.

5

W międzyczasie, gdy ciasto drożdżowe rośnie możemy przygotowywać zupę pomidorową. Owoce morza rozmrażamy. Ja wykładam je na deskę i solę. W tym przypadku są to różnej wielkości, krewetki, mule, pulpo czyli ośmiorniczki, szyjki rakowe, kalmary.

6

Przygotowujemy wywar drobiowy wraz z pokrojoną w krążki marchewką, pokrojoną w kostkę korzeniem pietruszki, selerem w paseczki oraz drobno posiekanym porem, cebulką i czosnkiem. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, zioła, przyprawy wg uznania. Gotujemy około pół godzinki, aż zupa będzie smaczna i odpowiadająca naszym kubkom smakowym.

7

Dodajemy pomidory Łowicz. Jeśli smak jest zbyt mało intensywny, a kolor zbyt blady możemy dodać koncentrat pomidorowy 30% według oczekiwań smakowych.

8

Wstawiamy makaron do gotowania w wodzie z odrobioną soli.

9

Na sam koniec do gotującej się zupy dodajemy owoce morza. Gotowanie trwa chwilę, do momentu zwinięcia się krewetek. Zupę podajemy w szerokich talerzach obiadowych z dodatkiem świeżej bazylii i ziarnistych bułeczek. Smacznego!

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły