0

Składniki

60 Dekagramów
ingridient
mąka pszenna tortowa Lubella
1.2 Dekagrama
Drodże świeże
2 Łyżki
cukier
400 Mililitrów
mleko
2 Sztuki
Żółtko
3 Łyżki
oliwa z oliwek
1 Łyżka
Tłuszcz do wysmarowania formy
1 Łyżka
kasza manna
1 Sztuka
Jajo
1 Szczypta
sól
1 Garść
pestki dyni
3 Łyżki
ziarna słonecznika
1 Łyżka
ziarna sezamu
3 Litry
bulion drobiowy
0.5 Sztuki
por
1 Sztuka
cebula biała
0.5 Sztuki
seler
2 Sztuki
marchew
2 Sztuki
korzeń pietruszki
3 Sztuki
ząbek czosnku
1 Puszka
ingridient
pomidory krojone bez skórki Łowicz
4 Łyżki
koncentrat pomidorowy 30%
45 Dekagramów
Owoce morza
3 Szklanki
ingridient
makaron kokardki Lubella
5 Sztuk
liść laurowy
5 Sztuk
ziele angielskie
1 Szczypta
majeranek
1 Szczypta
tymianek
1 Szczypta
oregano
1 Szczypta
bazylia
1 Szczypta
papryka ostra
1 Szczypta
Bazylia świeża
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. W pierwszej kolejności przygotowujemy małe bułeczki, a w między czasie zupę pomidorową. Część mąki, cukier, ciepłe mleko (może być podgrzane) dokładnie mieszamy z drożdżami i odkładamy pod przykryciem w ciepłe do wyrośnięcia (około 15 minut).
  2. Następnie delikatnie przesiewamy do misy resztę mąki, żółtka, oliwę i sól. Sól dodajemy na samym końcu, o czym trzeba pamiętać, gdyż zabija oda drożdże. Całość ugniatamy na piękną, miękką, elastyczną kulę i odkładamy do wyrośnięcia co najmniej dwukrotnego.
  3. Po tym czasie ja dzielę ciasto na dwie części i formuję małe kuleczki. Do pieczenia takich małych bułeczek używam średniej wielkości formy do pieczenia pizzy. Na taką blaszkę spokojnie wejdzie nawet 16 bułeczek. Bułeczki powinny być tak układane w odstępach. Po czym odstawiamy znów do wyrośnięcia w ciepłe, nieprzewiewne miejsce, najlepiej nasłonecznione, bądź blisko grzejnika.
  4. W miseczce przygotowujemy jajko, mleko i sól. Roztrzepujemy na jednokolorowy płyn. Gdy bułeczki już podrosną każdą dokładnie smarujemy rozmąconym jajem i obficie posypujemy ziarnami słonecznika, dyni i sezamu. Wstawiamy do piekarnika ustawionego na 200C na 15 minut. I już gotowe.
  5. W międzyczasie, gdy ciasto drożdżowe rośnie możemy przygotowywać zupę pomidorową. Owoce morza rozmrażamy. Ja wykładam je na deskę i solę. W tym przypadku są to różnej wielkości, krewetki, mule, pulpo czyli ośmiorniczki, szyjki rakowe, kalmary.
  6. Przygotowujemy wywar drobiowy wraz z pokrojoną w krążki marchewką, pokrojoną w kostkę korzeniem pietruszki, selerem w paseczki oraz drobno posiekanym porem, cebulką i czosnkiem. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, zioła, przyprawy wg uznania. Gotujemy około pół godzinki, aż zupa będzie smaczna i odpowiadająca naszym kubkom smakowym.
  7. Dodajemy pomidory Łowicz. Jeśli smak jest zbyt mało intensywny, a kolor zbyt blady możemy dodać koncentrat pomidorowy 30% według oczekiwań smakowych.
  8. Wstawiamy makaron do gotowania w wodzie z odrobioną soli.
  9. Na sam koniec do gotującej się zupy dodajemy owoce morza. Gotowanie trwa chwilę, do momentu zwinięcia się krewetek. Zupę podajemy w szerokich talerzach obiadowych z dodatkiem świeżej bazylii i ziarnistych bułeczek. Smacznego!

Opis

Zupa z owocami morza, intensywnie pomidorowa, mocno doprawiona (z dodatkiem ziarnistej, świeżo upieczonej mini-bułeczki) to zupa, która od dłuższego czasu zajmuje pierwsze miejsce na moim pantałyku kulinarnym wśród zup. Przepis, jak nie trudno się domyśleć, pochodzi z Włoch. Dania włoskie opierają się ma paście (makaronach), pomidorowych sosach, owocach morza w szczególności. Oprócz wina do późnego obiadu, często zaczynającego się o 22 w wiejskiej trattorii, posiłek zaczynamy i kończymy neutralnym pieczywem, a takie właśnie są bułeczki z ziarnami. Zupa pomidorowa to idealny wybór na pierwsze danie walentynkowe.

Podobne przepisy

Pomidorowa z piekarnika

Łatwy Do 40 min
Pomidorowa z piekarnika

Zupa rybna z makaronem jajeczna krajaneczka

Trudny Do 3 godz
Zupa rybna z makaronem jajeczna krajaneczka

Zupa chłopska

Łatwy Do 1 godz
Zupa chłopska

Zupa minestone

Łatwy Do 40 min
Zupa minestone

Zupa pomidorowa z kozim serem

Łatwy Do 40 min
Zupa pomidorowa z kozim serem

Zupa pomidorowa z kukurydzą i makaronem krajanką

Średni Do 1 godz
Zupa pomidorowa z kukurydzą i makaronem krajanką

Domowy rosół staropolski

Łatwy Ponad 3 godz
Domowy rosół staropolski

Rosół drobiowo-wieprzowy

Łatwy Do 1 godz
Rosół drobiowo-wieprzowy

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!