Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Prywatności.
Zupa z owocami morza, intensywnie pomidorowa, mocno doprawiona (z dodatkiem ziarnistej, świeżo upieczonej mini-bułeczki) to zupa, która od dłuższego czasu zajmuje pierwsze miejsce na moim pantałyku kulinarnym wśród zup. Przepis, jak nie trudno się domyśleć, pochodzi z Włoch. Dania włoskie opierają się ma paście (makaronach), pomidorowych sosach, owocach morza w szczególności. Oprócz wina do późnego obiadu, często zaczynającego się o 22 w wiejskiej trattorii, posiłek zaczynamy i kończymy neutralnym pieczywem, a takie właśnie są bułeczki z ziarnami. Zupa pomidorowa to idealny wybór na pierwsze danie walentynkowe.
60 | Dekagramów | ||
![]() |
|||
1.2 | Dekagrama |
Drodże świeże
|
|
2 | Łyżki |
cukier
|
|
400 | Mililitrów |
mleko
|
|
2 | Sztuki |
Żółtko
|
|
3 | Łyżki |
oliwa z oliwek
|
|
1 | Łyżka |
Tłuszcz do wysmarowania formy
|
|
1 | Łyżka |
kasza manna
|
|
1 | Sztuka |
Jajo
|
|
1 | Szczypta |
sól
|
|
1 | Garść |
pestki dyni
|
|
3 | Łyżki |
ziarna słonecznika
|
|
1 | Łyżka |
ziarna sezamu
|
|
3 | Litry |
bulion drobiowy
|
|
0.5 | Sztuki |
por
|
|
1 | Sztuka | ||
0.5 | Sztuki |
seler
|
|
2 | Sztuki |
marchew
|
|
2 | Sztuki |
korzeń pietruszki
|
|
3 | Sztuki |
ząbek czosnku
|
|
1 | Puszka | ||
![]() |
|||
4 | Łyżki | ||
![]() |
|||
45 | Dekagramów | ||
3 | Szklanki | ||
![]() |
|||
5 | Sztuk |
liść laurowy
|
|
5 | Sztuk |
ziele angielskie
|
|
1 | Szczypta |
majeranek
|
|
1 | Szczypta |
tymianek
|
|
1 | Szczypta |
oregano
|
|
1 | Szczypta |
bazylia
|
|
1 | Szczypta |
papryka ostra
|
|
1 | Szczypta |
Bazylia świeża
|
|
Wyślij przepis |
|
||
Kup online: | |||
Kalkulator miar |