Zupa pomidorowa z makaronem i bazylią
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Zupa pomidorowa z makaronem i bazylią](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699977434138.jpeg&w=3840&q=75)
Bardzo dobra włoska zupa z makaronem i bazylią.
1
0 / 0
Bardzo dobra włoska zupa z makaronem i bazylią.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 łyżecz. cukier
150 g makaron muszelki
15 g bazylia
4 szkl. bulion drobiowy
0.25 szkl. koncentrat pomidorowy łowicz
3 szt. pomidor
1 szt. cebula
1 szt. czosnek
1 szt. papryka czerwona
2 łyżka oliwa
Przygotowanie
Wierzch pomidorów naciąć na krzyż. Włożyć je do wrzątku, potem do zimnej wody, obrać ze skórki. Wyjąć nasiona i pomidory grubo posiekać. Rozgrzać oliwę w dużym garnku, dodać cebulę, czosnek i czerwoną paprykę i smażyć mieszając 10 minut. Dodać pomidory i dalej smażyć 10 minut.
Do warzyw dodać wywar, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz do smaku. Przykryć i gotować 15 minut. Zdjąć z ognia i dodać bazylię. Całość zmiksować, następnie ponownie podgrzać.
Kiedy zupa będzie gotowa, wsypać makaron do dużego garnka z wrzącą wodą, gotować aż będzie al dente, odcedzić, dodać do zupy i podgrzać. Udekorować listkami bazylii.