Zupa pomidorowa z makaronem i bazylią

m7
Zupa pomidorowa z makaronem i bazylią

2

0 / 0

Bardzo dobra włoska zupa z makaronem i bazylią.

10

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 łyżecz. cukier

150 g makaron muszelki

15 g bazylia

4 szkl. bulion drobiowy

0.25 szkl. koncentrat pomidorowy łowicz

3 szt. pomidor

1 szt. cebula

1 szt. czosnek

1 szt. papryka czerwona

2 łyżka oliwa

Przygotowanie


1

Wierzch pomidorów naciąć na krzyż. Włożyć je do wrzątku, potem do zimnej wody, obrać ze skórki. Wyjąć nasiona i pomidory grubo posiekać. Rozgrzać oliwę w dużym garnku, dodać cebulę, czosnek i czerwoną paprykę i smażyć mieszając 10 minut. Dodać pomidory i dalej smażyć 10 minut.

2

Do warzyw dodać wywar, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz do smaku. Przykryć i gotować 15 minut. Zdjąć z ognia i dodać bazylię. Całość zmiksować, następnie ponownie podgrzać.

3

Kiedy zupa będzie gotowa, wsypać makaron do dużego garnka z wrzącą wodą, gotować aż będzie al dente, odcedzić, dodać do zupy i podgrzać. Udekorować listkami bazylii.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

346

kcal

Białka

12

gram

Węglowodany

50

gram

Tłuszcze

8

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły