Zupa pomidorowa z kukurydzą i makaronem krajanką

lubella
Zupa pomidorowa z kukurydzą i makaronem krajanką

Średnia 4 / 1

Oceń!

Najpopularniejsza poniedziałkowa zupa? Odpowiedź może być tylko jedna - pomidorowa! Poznaj nasz oryginalny przepis na tę niezwykle lubianą polską zupę z dodatkiem kukurydzy oraz makaronu typu krajanka.

12

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

2 szt. cebula

3 szt. czosnek

1 l bulion drobiowy

2 szt. marchew

1 pęcz. nać pietruszki

1 szczyp. sól, pieprz

1 szczyp. cukier

25 g masło

1 pęcz. bazylia

10 szt. pomidory

200 g makaron lubella 5-jajeczna krajanka

1 puszka kukurydza

Przygotowanie


Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu.

Krok 1

Pomidory sparzamy wrzątkiem a następnie wkładamy do lodowatej wody, by następnie obrać je ze skórki.

Krok 2

Obrane pomidory oraz cebule i czosnek kroimy w kostkę i smażymy na niewielkiej ilości masła.

Krok 3

Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.

Krok 4

Dolewamy bulion oraz dodajemy kukurydzę i gotujemy przez 20 minut do momentu, aż pomidory puszczą sok.

Krok 5

Na sam koniec dodajemy pokrojoną marchewkę, ugotowany makaron i posiekane zioła.

Krok 6

Wartości odżywcze na porcję


Energia

548

kcal

Białka

17

gram

Węglowodany

92

gram

Tłuszcze

10

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły