Zupa pomidorowa z kukurydzą i makaronem krajanką
lubella
Najpopularniejsza poniedziałkowa zupa? Odpowiedź może być tylko jedna - pomidorowa! Poznaj nasz oryginalny przepis na tę niezwykle lubianą polską zupę z dodatkiem kukurydzy oraz makaronu typu krajanka.
0
4 / 1
Najpopularniejsza poniedziałkowa zupa? Odpowiedź może być tylko jedna - pomidorowa! Poznaj nasz oryginalny przepis na tę niezwykle lubianą polską zupę z dodatkiem kukurydzy oraz makaronu typu krajanka.
12
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
2 szt. cebula
3 szt. czosnek
1 l bulion drobiowy
2 szt. marchew
1 pęcz. nać pietruszki
1 szcz. sól, pieprz
1 szcz. cukier
25 g masło
1 pęcz. bazylia
10 szt. pomidory
200 g makaron lubella 5-jajeczna krajanka
1 pusz. kukurydza
Przygotowanie
Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu.
Pomidory sparzamy wrzątkiem a następnie wkładamy do lodowatej wody, by następnie obrać je ze skórki.
Obrane pomidory oraz cebule i czosnek kroimy w kostkę i smażymy na niewielkiej ilości masła.
Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
Dolewamy bulion oraz dodajemy kukurydzę i gotujemy przez 20 minut do momentu, aż pomidory puszczą sok.
Na sam koniec dodajemy pokrojoną marchewkę, ugotowany makaron i posiekane zioła.