Zupa pomidorowa na żeberkach
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Zupa pomidorowa na żeberkach](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699975926597.jpeg&w=3840&q=75)
Smaczna zupa do syta.
1
3.3 / 49
Smaczna zupa do syta.
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
0.25 łyżecz. sól, pieprz
2 łyżecz. mąka pszenna tortowa
1.50 l woda
1 szt. kostka rosołowa
1 szt. liść laurowy
2 szt. ziele angielskie
4 szt. pieprz ziarnisty
3 łyżka nać pietruszki
2 łyżka śmietana 18%
2 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
2 łyżka masło roślinne
50 dag. żeberka wieprzowe
25 dag. makaron nitki
Przygotowanie
Wodę zagotować wraz z żeberkami i przyprawami: pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy.
Następnie dodać kostkę bulionową i gotować do momentu, gdy mięso będzie miękkie.
Na patelni rozgrzać masło, dodać do niego mąkę pszenną, koncentrat pomidorowy i śmietanę, zasmażyć. Następnie rozprowadzić bulionem i dodać do zupy.
Całość doprawić do smaku solą i pieprzem, na koniec dodać posiekaną drobniutko zieleninę.
Zupę podawać z makaronem lub ryżem.