Zupa pomidorowa mojej babci

m7
Zupa pomidorowa mojej babci

1

0 / 0

Pyszna zupa pomidorowa z makaronem to sycąca zupa, którą polubi każdy.

14

Składniki

360 min

Przygotowanie

Składniki


8 porcji

Składniki

1 szcz. cukier

1 szcz. sól

1 szcz. pieprz

1 łyżeczka jarzynka do mięs

3 l woda

220 g koncentrat pomidorowy łowicz

1 szkl. kwaśna, gęsta śmietana

2 szt. marchewka

1 szt. pietruszka

0.50 szt. por

0.50 szt. seler

1 szt. ryż

1 szt. koperek

25 dek. mięso z kością

Przygotowanie


1

Mięso umyć i włożyć do garnka. Zalać zimną wodą i zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień, a garnek przykryć.

2

Gotować około 30 minut. Następnie dodać do wywaru obraną i opłukaną włoszczyznę, jarzynkę, koperek, sól i szczyptę pieprzu. Gotować do czasu, aż mięso i jarzyny będą miękkie (około 30 min.).

3

Wywar przecedzić i wymieszać z koncentratem pomidorowym. Zupę gotować jeszcze 3-5 minut. Zaprawić śmietaną i dodać łyżeczkę cukru (dzięki temu zupa bardzo zyska na smaku!).

4

Podawać z ryżem lub makaronem, posypaną koperkiem lub natką pietruszki.

5

5.Uwaga! Zamiast na wywarze z mięsa zupę możesz przygotować na kostkach bulionowych, a w sezonie koncentrat dobrze jest zastąpić przecierem ze świeżych pomidorów (1 kg).

Kategorie


PlanerUlubione
Szukaj
PrzepisyArtykuły