Zupa pomidorowa mojej babci
m7
1
0 / 0
Pyszna zupa pomidorowa z makaronem to sycąca zupa, którą polubi każdy.
14
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
8 porcji
Składniki
1 szcz. cukier
1 szcz. sól
1 szcz. pieprz
1 łyżeczka jarzynka do mięs
3 l woda
220 g koncentrat pomidorowy łowicz
1 szkl. kwaśna, gęsta śmietana
2 szt. marchewka
1 szt. pietruszka
0.50 szt. por
0.50 szt. seler
1 szt. ryż
1 szt. koperek
25 dek. mięso z kością
Przygotowanie
Mięso umyć i włożyć do garnka. Zalać zimną wodą i zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień, a garnek przykryć.
Gotować około 30 minut. Następnie dodać do wywaru obraną i opłukaną włoszczyznę, jarzynkę, koperek, sól i szczyptę pieprzu. Gotować do czasu, aż mięso i jarzyny będą miękkie (około 30 min.).
Wywar przecedzić i wymieszać z koncentratem pomidorowym. Zupę gotować jeszcze 3-5 minut. Zaprawić śmietaną i dodać łyżeczkę cukru (dzięki temu zupa bardzo zyska na smaku!).
Podawać z ryżem lub makaronem, posypaną koperkiem lub natką pietruszki.
5.Uwaga! Zamiast na wywarze z mięsa zupę możesz przygotować na kostkach bulionowych, a w sezonie koncentrat dobrze jest zastąpić przecierem ze świeżych pomidorów (1 kg).