Zupa pieczarkowa
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Zupa pieczarkowa](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F9768-1702058159277.jpeg&w=3840&q=75)
Aromatyczna zupa pieczarkowa.
1
0 / 0
Aromatyczna zupa pieczarkowa.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
15 porcji
Składniki
250 śmietana
7 szt. ziemniaki
3 szt. marchew
1 szt. korzeń pietruszki
3 szt. ziele angielskie
1 szt. liść laurowy
2 szt. kostka rosołowa
2 łyżka lubella mąka puszysta uniwersalna
3 łyżka margaryna zwykła
80 dag. pieczarki
Przygotowanie
W 2,5 litrach wody gotować warzywa z przyprawami.
Pieczarki pokroić i smażyć na margarynie do odparowania wody.
Dobrze przyrumienione wrzucić do zupy razem z ziemniakami pokrojonymi w kostkę. Gotować zupę około 30 minut. Wyjąć marchewkę i pietruszkę, pokroić w drobną kostkę i dodać do zupy.
Mąkę rozrobić odrobiną wody - dodać do zupy. Do śmietany dodać po trochu gorącej zupy - całość wlać do garnka. Przyprawić solą i pieprzem.
Fani gęstych zup mogą wsypać trochę drobnego makaronu i pogotować około 10 minut.
Zupę podawać z dodatkiem koperku.