Zupa pho z kurczakiem
EkspertOdKuchni
Zupa pho to tradycyjne danie kuchni wietnamskiej, które składa się z aromatycznego bulionu, makaronu ryżowego, soczystego kurczaka i wyrazistych przypraw. To idealny wybór dla każdego, kto ceni sobie orientalne smaki i rozgrzewające zupy.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
281
kcal
Białka
32
gram
Węglowodany
15
gram
Tłuszcze
6
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
3
0 / 0
Zupa pho to tradycyjne danie kuchni wietnamskiej, które składa się z aromatycznego bulionu, makaronu ryżowego, soczystego kurczaka i wyrazistych przypraw. To idealny wybór dla każdego, kto ceni sobie orientalne smaki i rozgrzewające zupy.
15
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1.50 l bulion mięsny
300 g pierś z kurczaka
200 g ryżowy makaron
0.50 szt. biała kapusta młoda
1 szt. czerwona cebula
2 szt. ząbki czosnku
2 łyżka sos rybny
1 łyżka sos sojowy
1 szt. papryczka chilli
1 szt. natka pietruszki do posypania
1 szt. szczypiorek do posypania
1 szt. czarnuszka lub sezam do posypania
1 szczyp. papryka słodka
1 szczyp. pieprz czarny
1 szczyp. cukier
Przygotowanie
Bulion mięsny wlewamy do garnka, dodajemy pokrojone w paski piersi z kurczaka i gotujemy około 15 minut.
Podczas gotowania dodajemy makaron ryżowy, posiekaną drobno młodą białą kapustę, czosnek przeciśnięty przez praskę i pokrojoną czerwoną cebulę. Całość gotujemy do momentu, aż pierś z kurczaka i makaron będą ugotowane.
Pod koniec gotowania dodajemy sos rybny, sojowy i doprawiamy przyprawami.
Zupę pho podajemy z posiekanym szczypiorkiem, papryczką chili i sezamem lub czarnuszką.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
281
kcal
Białka
32
gram
Węglowodany
15
gram
Tłuszcze
6
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.