Zupa pho z kurczakiem

EkspertOdKuchni
Zupa pho z kurczakiem

3

0 / 0

Zupa pho to tradycyjne danie kuchni wietnamskiej, które składa się z aromatycznego bulionu, makaronu ryżowego, soczystego kurczaka i wyrazistych przypraw. To idealny wybór dla każdego, kto ceni sobie orientalne smaki i rozgrzewające zupy.

15

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1.50 l bulion mięsny

300 g pierś z kurczaka

200 g ryżowy makaron

0.50 szt. biała kapusta młoda

1 szt. czerwona cebula

2 szt. ząbki czosnku

2 łyżka sos rybny

1 łyżka sos sojowy

1 szt. papryczka chilli

1 szt. natka pietruszki do posypania

1 szt. szczypiorek do posypania

1 szt. czarnuszka lub sezam do posypania

1 szczyp. papryka słodka

1 szczyp. pieprz czarny

1 szczyp. cukier

Przygotowanie


1

Bulion mięsny wlewamy do garnka, dodajemy pokrojone w paski piersi z kurczaka i gotujemy około 15 minut.

2

Podczas gotowania dodajemy makaron ryżowy, posiekaną drobno młodą białą kapustę, czosnek przeciśnięty przez praskę i pokrojoną czerwoną cebulę. Całość gotujemy do momentu, aż pierś z kurczaka i makaron będą ugotowane.

3

Pod koniec gotowania dodajemy sos rybny, sojowy i doprawiamy przyprawami.

4

Zupę pho podajemy z posiekanym szczypiorkiem, papryczką chili i sezamem lub czarnuszką.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

281

kcal

Białka

32

gram

Węglowodany

15

gram

Tłuszcze

6

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły