Zupa orzechowa z mleczkiem kokosowym

EkspertOdKuchni
Zupa orzechowa z mleczkiem kokosowym

Średnia 0 / 0

Oceń!

Zupa orzechowa z mleczkiem kokosowym to aromatyczna, kremowa i sycąca propozycja na obiad. Świetnie sprawdzi się również jako przystawka na specjalne okazje. Połączenie warzywnego bulionu z masłem orzechowym, mlekiem kokosowym, orzeszkami i wyrazistymi dodatkami z pewnością przypadnie do gustu zarówno wegetarianom, weganom, jak i fanom ciekawych kombinacji kulinarnych. Smacznego!

11

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

599 ml bulion warzywny

1 szt. marchewka

0.50 szt. por

200 g masło orzechowe

200 ml mleko kokosowe

2 łyżka sos sojowy

0.50 szt. limonka

1 łyżka orzechy arachidowe do posypania

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

1 szczyp. curry

Przygotowanie


W garnku podgrzewamy bulion warzywny.

Do miseczki przekładamy masło orzechowe i dodajemy chochelkę gorącego bulionu. Całość dokładnie mieszamy.

Marchewkę trzemy na tarce, a pora kroimy drobno.

Rozpuszczone masło orzechowe przelewamy do garnka z bulionem i dodajemy mleko kokosowe. Doprawiamy sosem sojowym, sokiem z limonki i przyprawami. Dodajemy warzywa.

Gotujemy jeszcze przez 15 min, nie doprowadzając do wrzenia.

Zupę posypujemy orzeszkami.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

933

kcal

Białka

29

gram

Węglowodany

37

gram

Tłuszcze

74

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły