Zupa orzechowa z mleczkiem kokosowym

EkspertOdKuchni
Zupa orzechowa z mleczkiem kokosowym

0

0 / 0

Zupa orzechowa z mleczkiem kokosowym to aromatyczna, kremowa i sycąca propozycja na obiad. Świetnie sprawdzi się również jako przystawka na specjalne okazje. Połączenie warzywnego bulionu z masłem orzechowym, mlekiem kokosowym, orzeszkami i wyrazistymi dodatkami z pewnością przypadnie do gustu zarówno wegetarianom, weganom, jak i fanom ciekawych kombinacji kulinarnych. Smacznego!

11

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

599 ml bulion warzywny

1 szt. marchewka

0.50 szt. por

200 g masło orzechowe

200 ml mleko kokosowe

2 łyżka sos sojowy

0.50 szt. limonka

1 łyżka orzechy arachidowe do posypania

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

1 szczyp. curry

Przygotowanie


1

W garnku podgrzewamy bulion warzywny.

2

Do miseczki przekładamy masło orzechowe i dodajemy chochelkę gorącego bulionu. Całość dokładnie mieszamy.

3

Marchewkę trzemy na tarce, a pora kroimy drobno.

4

Rozpuszczone masło orzechowe przelewamy do garnka z bulionem i dodajemy mleko kokosowe. Doprawiamy sosem sojowym, sokiem z limonki i przyprawami. Dodajemy warzywa.

5

Gotujemy jeszcze przez 15 min, nie doprowadzając do wrzenia.

6

Zupę posypujemy orzeszkami.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

933

kcal

Białka

29

gram

Węglowodany

37

gram

Tłuszcze

74

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły