Zupa orzechowa z mleczkiem kokosowym
EkspertOdKuchni
Zupa orzechowa z mleczkiem kokosowym to aromatyczna, kremowa i sycąca propozycja na obiad. Świetnie sprawdzi się również jako przystawka na specjalne okazje. Połączenie warzywnego bulionu z masłem orzechowym, mlekiem kokosowym, orzeszkami i wyrazistymi dodatkami z pewnością przypadnie do gustu zarówno wegetarianom, weganom, jak i fanom ciekawych kombinacji kulinarnych. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Zupa orzechowa z mleczkiem kokosowym to aromatyczna, kremowa i sycąca propozycja na obiad. Świetnie sprawdzi się również jako przystawka na specjalne okazje. Połączenie warzywnego bulionu z masłem orzechowym, mlekiem kokosowym, orzeszkami i wyrazistymi dodatkami z pewnością przypadnie do gustu zarówno wegetarianom, weganom, jak i fanom ciekawych kombinacji kulinarnych. Smacznego!
11
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
599 ml bulion warzywny
1 szt. marchewka
0.50 szt. por
200 g masło orzechowe
200 ml mleko kokosowe
2 łyżka sos sojowy
0.50 szt. limonka
1 łyżka orzechy arachidowe do posypania
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz
1 szczyp. curry
Przygotowanie
W garnku podgrzewamy bulion warzywny.
Do miseczki przekładamy masło orzechowe i dodajemy chochelkę gorącego bulionu. Całość dokładnie mieszamy.
Marchewkę trzemy na tarce, a pora kroimy drobno.
Rozpuszczone masło orzechowe przelewamy do garnka z bulionem i dodajemy mleko kokosowe. Doprawiamy sosem sojowym, sokiem z limonki i przyprawami. Dodajemy warzywa.
Gotujemy jeszcze przez 15 min, nie doprowadzając do wrzenia.
Zupę posypujemy orzeszkami.