Zupa ogórkowa z kaszą jaglaną
formularz
Tradycyjna zupa ogórkowa w nowej odsłonie z dodatkiem zdrowej i pożywnej kaszy jaglanej. To dobra opcja na rozgrzanie się w zimniejsze dni. Kwaśna, wyrazista i bardzo smaczna. Nie zawiera mięsa i dodatków pochodzenia zwierzęcego. Odpowiednie dla wegan.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
222
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
46
gram
Tłuszcze
1
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Tradycyjna zupa ogórkowa w nowej odsłonie z dodatkiem zdrowej i pożywnej kaszy jaglanej. To dobra opcja na rozgrzanie się w zimniejsze dni. Kwaśna, wyrazista i bardzo smaczna. Nie zawiera mięsa i dodatków pochodzenia zwierzęcego. Odpowiednie dla wegan.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
1.50 l woda
100 g kasza jaglana
2 szt. marchew
1 pęcz. świeży koperek
2 szt. liście laurowe
4 szt. ziele angielskie
1 łyżecz. sól
1 łyżecz. pieprz
Przygotowanie
W garnku gotujemy wodę z liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
Ogórki kiszone i marchewkę ścieramy na grubych oczkach. Następnie wrzucamy je do garnka. Wodę z ogórków odcedzamy i wlewamy do garnka. Gotujemy ok. 10 minut.
Kaszę jaglaną płuczemy 3 razy zimnej wodzie. Opłukaną dodajemy do garnka. Doprawiamy solą i pieprzem. Koperek siekamy. Wrzucamy do zupy. Gotujemy do momentu aż kasza jaglana będzie miękka (ok. 8 minut).
Wartości odżywcze na porcję
Energia
222
kcal
Białka
6
gram
Węglowodany
46
gram
Tłuszcze
1
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.