Zupa ogórkowa
m7
Tradycyjna ogórkowa.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
306
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
23
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Tradycyjna ogórkowa.
10
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
250 śmietana 18%
7 szt. ziemniaki
2 szt. marchew
1 szt. korzeń pietruszki
3 szt. ziele angielskie
2 szt. liść laurowy
2 łyżka masło
2 łyżka mąka pszenna tortowa
60 dag. ogórki kiszone krakus
60 dag. wołowina szponder
Przygotowanie
Szponder gotować około 30 minut, następnie przecedzić wywar i opłukać mięso.
Do wywaru dodać liście laurowe, ziele angielskie, marchewkę, ziemniaki, gotować około 15 minut.
Ogórki zetrzeć na grubych oczkach tarki, wrzucić na rozgrzane masło i dusić do wyparowania wody. Dodać ogórki do zupy, gotować około 10 minut lub dłużej jeśli mięso jeszcze tego potrzebuje.
Mąkę dokładnie mieszać w małej ilości wody, dolewać trochę gorącej zupy - wlać do reszty. Śmietanę rozprowadzić w szklance zupy, następnie dodać do całego garnka. Doprawić solą, pieprzem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
306
kcal
Białka
14
gram
Węglowodany
23
gram
Tłuszcze
16
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.