Zupa ogórkowa

kontakt_1

Ogórkowa to stała bywalczyni na polskich stołach. Zwykle gotowana na wywarze mięsno-warzywnym i dodatkiem ziemniaków pokrojonych w kostki. Głównym bohaterem tego dania są starte ogórki kiszone (koniecznie na dużych oczkach!). Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
187
kcal
Białka
3
gram
Węglowodany
32
gram
Tłuszcze
3
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
1
0 / 0
Ogórkowa to stała bywalczyni na polskich stołach. Zwykle gotowana na wywarze mięsno-warzywnym i dodatkiem ziemniaków pokrojonych w kostki. Głównym bohaterem tego dania są starte ogórki kiszone (koniecznie na dużych oczkach!). Smacznego!
13
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 l bulion warzywny
250 g ogórki kiszone krakus
150 g marchewka
100 g korzenie pietruszki
50 g seler korzeniowy
1 szt. por
1 szt. ząbek czosnku
3 szt. ziemniaki
200 woda z ogórków
4 łyżka kwaśna śmietana
1 pęcz. koperek
1 łyżecz. sól
3 szczyp. pieprz
Przygotowanie
Ogórki ścieramy na dużych oczkach tarki.
Obieramy marchewkę, pietruszkę, seler oraz ziemniaki i kroimy w małą kostkę.
Do garnka z przygotowanym bulionem wkładamy przygotowane warzywa oraz wlewamy zalewę z ogórków. Gotujemy na małym ogniu przez około 30 min.
Do oddzielnego naczynia dodajemy około 4 łyżki kwaśnej śmietany i dodajemy około 5 łyżek zupy. Dokładnie mieszamy i dodajemy do garnka z zupą.
Powstały wywar doprawiamy do smaku solą i pierzem.
Nalewamy do misek, dekorujemy kleksem z kwaśnej śmietany i koperkiem.