Zupa ogórkowa

kontakt_1
Zupa ogórkowa

1

0 / 0

Ogórkowa to stała bywalczyni na polskich stołach. Zwykle gotowana na wywarze mięsno-warzywnym i dodatkiem ziemniaków pokrojonych w kostki. Głównym bohaterem tego dania są starte ogórki kiszone (koniecznie na dużych oczkach!). Smacznego!

13

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 l bulion warzywny

250 g ogórki kiszone krakus

150 g marchewka

100 g korzenie pietruszki

50 g seler korzeniowy

1 szt. por

1 szt. ząbek czosnku

3 szt. ziemniaki

200 woda z ogórków

4 łyżka kwaśna śmietana

1 pęcz. koperek

1 łyżeczka sól

3 szcz. pieprz

Przygotowanie


1

Ogórki ścieramy na dużych oczkach tarki.

2

Obieramy marchewkę, pietruszkę, seler oraz ziemniaki i kroimy w małą kostkę.

3

Do garnka z przygotowanym bulionem wkładamy przygotowane warzywa oraz wlewamy zalewę z ogórków. Gotujemy na małym ogniu przez około 30 min.

4

Do oddzielnego naczynia dodajemy około 4 łyżki kwaśnej śmietany i dodajemy około 5 łyżek zupy. Dokładnie mieszamy i dodajemy do garnka z zupą.

5

Powstały wywar doprawiamy do smaku solą i pierzem.

6

Nalewamy do misek, dekorujemy kleksem z kwaśnej śmietany i koperkiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły