Zupa ogórkowa

Krakus
Zupa ogórkowa

Średnia 0 / 0

Oceń!

Szukasz przepisu na pyszną, domową zupę ogórkową jak u babci? Sprawdź sprawdzony sposób na tradycyjną zupę ogórkową z kiszonych ogórków, ziemniaków i śmietany. To klasyczne danie kuchni polskiej – sycące, aromatyczne i łatwe do przygotowania. Idealne na obiad dla całej rodziny, zwłaszcza w chłodniejsze dni.

13

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

2 l bulion warzywny lub drobiowy

5 szt. ogórki kiszone krakus

4 szt. ziemniaki

1 szt. marchewka

1 szt. korzeń pietruszki

0.50 szt. seler

1 szt. cebula

2 łyżka masło

3 łyżka śmietana 18%

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

2 szt. liść laurowy

2 szt. ziarenka ziela angielskiego

1 pęcz. koperek świeży

Przygotowanie


Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Marchew, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno posiekaj. Ogórki kiszone zetrzyj na tarce (także na grubych oczkach).

W garnku rozgrzej masło. Wrzuć cebulę, marchew, pietruszkę i seler – podsmaż przez kilka minut, aż lekko zmiękną i się zarumienią.

Wlej bulion, dodaj ziemniaki, liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj ok. 15 minut, aż ziemniaki będą prawie miękkie.

Dodaj starte ogórki kiszone (jeśli są bardzo kwaśne, możesz je chwilę podsmażyć na osobnej patelni, by złagodzić smak). Gotuj kolejne 10 minut.

W kubeczku zahartuj śmietanę (dodaj do niej trochę gorącej zupy i dokładnie wymieszaj), a potem wlej do garnka.

Dopraw solą, pieprzem i – jeśli chcesz – odrobiną soku z ogórków kiszonych (dla podkręcenia kwaśnego smaku).

Dodaj posiekany świeży koper.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

101

kcal

Białka

1

gram

Węglowodany

11

gram

Tłuszcze

5

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Przepisy według składników


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły