Zupa ogórkowa

Krakus
Zupa ogórkowa

1

0 / 0

Szukasz przepisu na pyszną, domową zupę ogórkową jak u babci? Sprawdź sprawdzony sposób na tradycyjną zupę ogórkową z kiszonych ogórków, ziemniaków i śmietany. To klasyczne danie kuchni polskiej – sycące, aromatyczne i łatwe do przygotowania. Idealne na obiad dla całej rodziny, zwłaszcza w chłodniejsze dni.

13

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


6 porcji

Składniki

2 l bulion warzywny lub drobiowy

5 szt. ogórki kiszone krakus

4 szt. ziemniaki

1 szt. marchewka

1 szt. korzeń pietruszki

0.50 szt. seler

1 szt. cebula

2 łyżka masło

3 łyżka śmietana 18%

1 szczyp. pieprz i sól do smaku

2 szt. liść laurowy

2 szt. ziarenka ziela angielskiego

1 pęcz. koperek świeży

Przygotowanie


1

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Marchew, pietruszkę i seler zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno posiekaj. Ogórki kiszone zetrzyj na tarce (także na grubych oczkach).

2

W garnku rozgrzej masło. Wrzuć cebulę, marchew, pietruszkę i seler – podsmaż przez kilka minut, aż lekko zmiękną i się zarumienią.

3

Wlej bulion, dodaj ziemniaki, liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj ok. 15 minut, aż ziemniaki będą prawie miękkie.

4

Dodaj starte ogórki kiszone (jeśli są bardzo kwaśne, możesz je chwilę podsmażyć na osobnej patelni, by złagodzić smak). Gotuj kolejne 10 minut.

5

W kubeczku zahartuj śmietanę (dodaj do niej trochę gorącej zupy i dokładnie wymieszaj), a potem wlej do garnka.

6

Dopraw solą, pieprzem i – jeśli chcesz – odrobiną soku z ogórków kiszonych (dla podkręcenia kwaśnego smaku).

7

Dodaj posiekany świeży koper.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

101

kcal

Białka

1

gram

Węglowodany

11

gram

Tłuszcze

5

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły