Zupa musztardowa

Lubella
Zupa musztardowa

2

0 / 0

Zupa musztardowa to aromatyczne danie, które z pewnością zasmakuje miłośnikom intensywnego smaku musztardy. Świetnie sprawdzi się jako danie rozgrzewające w chłodniejsze dni, doskonale komponując się z atmosferą jesieni czy zimy.

13

Składniki

90 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 l bulion warzywny

2 łyżka musztarda dijon

2 łyżka musztarda francuska z całymi ziarnami

40 g masło

20 g mąka pszenna lubella

1 łyżecz. sól

400 g ziemniaki

200 g śmietanka 30%

1 szt. cebula

1 pęcz. szczypiorek

4 łyżka pestki dyni

2 łyżka słonecznik łuskany

1 szczyp. pieprz świeżo mielony

Przygotowanie


1

Cebulę posiekaj w drobną kostkę i zeszklij na maśle.

2

Dodaj mąkę i przesmaż, aż do złocistego koloru. Odstaw do wystygnięcia.

3

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć do bulionu, dodaj sól i gotuj do miękkości przez około 20 minut.

4

Kiedy ziemniaki są już miękkie, dodaj zasmażkę z cebulą, musztardę Dijon i wszystko zmiksuj blenderem na gładką masę.

5

Dodaj, pieprz, musztardę francuską i śmietankę. Wymieszaj i gotuj jeszcze przez chwilę. Zupa ma być gęsta.

6

Podawaj z pestkami dyni, słonecznikiem i świeżo posiekanym szczypiorkiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły