Zupa musztardowa
Lubella
Zupa musztardowa to aromatyczne danie, które z pewnością zasmakuje miłośnikom intensywnego smaku musztardy. Świetnie sprawdzi się jako danie rozgrzewające w chłodniejsze dni, doskonale komponując się z atmosferą jesieni czy zimy.
2
0 / 0
Zupa musztardowa to aromatyczne danie, które z pewnością zasmakuje miłośnikom intensywnego smaku musztardy. Świetnie sprawdzi się jako danie rozgrzewające w chłodniejsze dni, doskonale komponując się z atmosferą jesieni czy zimy.
13
Składniki
90 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 l bulion warzywny
2 łyżka musztarda dijon
2 łyżka musztarda francuska z całymi ziarnami
40 g masło
20 g mąka pszenna lubella
1 łyżecz. sól
400 g ziemniaki
200 g śmietanka 30%
1 szt. cebula
1 pęcz. szczypiorek
4 łyżka pestki dyni
2 łyżka słonecznik łuskany
1 szczyp. pieprz świeżo mielony
Przygotowanie
Cebulę posiekaj w drobną kostkę i zeszklij na maśle.
Dodaj mąkę i przesmaż, aż do złocistego koloru. Odstaw do wystygnięcia.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć do bulionu, dodaj sól i gotuj do miękkości przez około 20 minut.
Kiedy ziemniaki są już miękkie, dodaj zasmażkę z cebulą, musztardę Dijon i wszystko zmiksuj blenderem na gładką masę.
Dodaj, pieprz, musztardę francuską i śmietankę. Wymieszaj i gotuj jeszcze przez chwilę. Zupa ma być gęsta.
Podawaj z pestkami dyni, słonecznikiem i świeżo posiekanym szczypiorkiem.