Zupa mleczna
lubella
Zupa mleczna z makaronem to błogi smak dzieciństwa. Polecamy nieco odmieniony przepis na mleczną zupę z dodatkiem delikatnych chmurek z ubitych z cukrem białek.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
339
kcal
Białka
13
gram
Węglowodany
54
gram
Tłuszcze
7
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
5 / 1
Zupa mleczna z makaronem to błogi smak dzieciństwa. Polecamy nieco odmieniony przepis na mleczną zupę z dodatkiem delikatnych chmurek z ubitych z cukrem białek.
6
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
150 g makaron świderki lubella
500 mleko
50 g cukier trzcinowy
25 g cukier puder
2 szt. jajko
1 opak. cukier waniliowy
Przygotowanie
Jajka sparzyć wrzątkiem.
Białko oddzielić od żółtka i ubić z cukrem pudrem na gęstą pianę.
Mleko wlać do rondelka, wsypać cukier trzcinowy oraz waniliowy, wymieszać i na małym ogniu zagotować.
Żółtka roztrzepać z 2 łyżkami mleka, aby się nie ścięły i przelać do gorącego mleka.
Podawać z makaronem, na ciepło lub zimno.