Zupa mleczna

lubella
Zupa mleczna

0

5 / 1

Zupa mleczna z makaronem to błogi smak dzieciństwa. Polecamy nieco odmieniony przepis na mleczną zupę z dodatkiem delikatnych chmurek z ubitych z cukrem białek.

6

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

150 g makaron świderki lubella

500 mleko

50 g cukier trzcinowy

25 g cukier puder

2 szt. jajko

1 opak. cukier waniliowy

Przygotowanie


1

Jajka sparzyć wrzątkiem.

2

Białko oddzielić od żółtka i ubić z cukrem pudrem na gęstą pianę.

3

Mleko wlać do rondelka, wsypać cukier trzcinowy oraz waniliowy, wymieszać i na małym ogniu zagotować.

4

Żółtka roztrzepać z 2 łyżkami mleka, aby się nie ścięły i przelać do gorącego mleka.

5

Podawać z makaronem, na ciepło lub zimno.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

339

kcal

Białka

13

gram

Węglowodany

54

gram

Tłuszcze

7

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły