Zupa miso

m7
Zupa miso

2

3.5 / 2

Japońska, lekkostrawna zupa miso to przysmak gwiazd. Egzotycznych składników i pasty miso szukaj w sklepach z artykułami kuchni azjatyckiej.

8

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


1 porcja

Składniki

3 łyżecz. kiełki sojowe

0.50 łyżecz. suszone wodorosty

8 szt. kapusta pekińska

3 szt. pieczraki

1 szt. zielona papryka

1 szt. dymka

2 łyżka pasta miso

3 łyżka ser tof

Przygotowanie


1

Do około 1.5 l wody dodać pastę miso, suszone wodorosty, pokrojone w plastry pieczarki lub grzyby shitake.

2

Doprowadzić zupę do wrzenia i po zagotowaniu przecedzić przez sitko lub gazę, aby była czystka i klarowna. Przed podaniem dodać do każdej porcji gorącej zupy kiełki sojowe, pokrojony w kostkę ser tofu, kilka plasterków posiekanej ostrej papryczki, po kilka młodych listków kapusty pekińskiej i posiekaną dymkę.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

1112

kcal

Białka

71

gram

Węglowodany

193

gram

Tłuszcze

6

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły