Zupa meksykańska z kurczakiem

moderacja.uwielbiampl
Zupa meksykańska z kurczakiem

0

0 / 0

Sycąca, pikantna zupa w stylu meksykańskim sprawdzi się idealnie na jednodaniowy obiad. Połączenie kurczaka, fasoli, kukurydzy i aromatycznych przypraw to strzał w 10!

14

Składniki

60 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

1 szt. por

0.50 kg filet z kurczaka

1 łyżka oliwa z oliwek

0.50 szt. cebula czerwona

2 szt. ząbek czosnku

1 puszka kukurydza konserwowa

0.50 puszka czerwona fasola w puszce

100 śmietanka kremowa 30%

2 szczyp. sól

2 szczyp. pieprz

2 szczyp. oregano

2 szczyp. papryka słodka mielona

2 szczyp. papryka ostra mielona

1 szczyp. kmin rzymski

Przygotowanie


1

Do średniego garnka wlać olej i przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, następnie po chwili dodać pokrojony bardzo drobno czosnek oraz pora pokrojonego w cienkie półplasterki i chwilę razem podsmażyć.

2

Dodać przyprawy i chwilę podsmażać mieszając. Dodać kukurydzę i czerwoną fasolę przepłukaną na sitku oraz wlać gorący bulion, zagotować.

3

Dodać pokrojoną w kostkę pierś kurczaka. Zupę doprawić do smaku przyprawami. Chwilę gotować, dodać śmietankę i wymieszać.

4

Nalewać do miseczek i posypać posiekaną kolendrą.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

423

kcal

Białka

45

gram

Węglowodany

23

gram

Tłuszcze

15

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły