Zupa meksykańska z kurczakiem
moderacja.uwielbiampl
Sycąca, pikantna zupa w stylu meksykańskim sprawdzi się idealnie na jednodaniowy obiad. Połączenie kurczaka, fasoli, kukurydzy i aromatycznych przypraw to strzał w 10!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
423
kcal
Białka
45
gram
Węglowodany
23
gram
Tłuszcze
15
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Sycąca, pikantna zupa w stylu meksykańskim sprawdzi się idealnie na jednodaniowy obiad. Połączenie kurczaka, fasoli, kukurydzy i aromatycznych przypraw to strzał w 10!
14
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szt. por
0.50 kg filet z kurczaka
1 łyżka oliwa z oliwek
0.50 szt. cebula czerwona
2 szt. ząbek czosnku
1 puszka kukurydza konserwowa
0.50 puszka czerwona fasola w puszce
100 śmietanka kremowa 30%
2 szczyp. sól
2 szczyp. pieprz
2 szczyp. oregano
2 szczyp. papryka słodka mielona
2 szczyp. papryka ostra mielona
1 szczyp. kmin rzymski
Przygotowanie
Do średniego garnka wlać olej i przesmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, następnie po chwili dodać pokrojony bardzo drobno czosnek oraz pora pokrojonego w cienkie półplasterki i chwilę razem podsmażyć.
Dodać przyprawy i chwilę podsmażać mieszając. Dodać kukurydzę i czerwoną fasolę przepłukaną na sitku oraz wlać gorący bulion, zagotować.
Dodać pokrojoną w kostkę pierś kurczaka. Zupę doprawić do smaku przyprawami. Chwilę gotować, dodać śmietankę i wymieszać.
Nalewać do miseczek i posypać posiekaną kolendrą.