Zupa meksykańska

Łowicz

Zupa meksykańska to idealna propozycja na szybki, sycący i wyrazisty obiad dla całej rodziny. Jest pełna aromatycznych przypraw, warzyw, czerwonej fasoli, kukurydzy i mielonego mięsa. Świetnie smakuje z chrupiącymi nachosami, kwaśną śmietaną albo świeżą kolendrą. Pokochają ją miłośnicy kuchni z charakterem — idealna dla całej rodziny, na domówkę lub jako rozgrzewający posiłek po długim dniu.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
394
kcal
Białka
36
gram
Węglowodany
15
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
2
3.7 / 3
Zupa meksykańska to idealna propozycja na szybki, sycący i wyrazisty obiad dla całej rodziny. Jest pełna aromatycznych przypraw, warzyw, czerwonej fasoli, kukurydzy i mielonego mięsa. Świetnie smakuje z chrupiącymi nachosami, kwaśną śmietaną albo świeżą kolendrą. Pokochają ją miłośnicy kuchni z charakterem — idealna dla całej rodziny, na domówkę lub jako rozgrzewający posiłek po długim dniu.
17
Składniki
45 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
500 g mięso mielone wołowo-wieprzowe
400 g czerwona fasola w puszce
300 g kukurydza w puszce
400 g pomidory krojone łowicz
1 szt. cebula
2 szt. ząbki czosnku
1 szt. czerwona papryka
1 szt. żółta papryka
1 l bulion warzywny lub drobiowy
2 łyżka koncentrat pomidorowy łowicz
1 pęcz. świeża kolendra
2 łyżka olej do smażenia
Przyprawy
1 łyżecz. papryka słodka
1 łyżecz. papryka ostra mielona
1 łyżecz. kmin rzymski
0.50 łyżecz. oregano
1 szczyp. pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
W dużym garnku rozgrzej 1–2 łyżki oleju.
Wrzuć posiekaną cebulę i podsmaż do zeszklenia.
Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone papryki. Smaż przez 3–4 minuty.
Dorzuć mielone mięso i smaż, aż całkowicie się zarumieni.
Dodaj wszystkie przyprawy (paprykę słodką, ostrą, kumin, oregano) i koncentrat pomidorowy. Wymieszaj i smaż przez minutę, by wydobyć aromaty.
Wlej bulion i puszkę krojonych pomidorów. Doprowadź do wrzenia.
Dodaj odsączoną fasolę i kukurydzę. Gotuj wszystko na średnim ogniu przez około 20–25 minut.
Spróbuj zupy i dopraw solą oraz pieprzem wedle uznania.
Podawaj gorącą, posypaną świeżą kolendrą. Można dodać limonkę, nachosy lub łyżkę śmietany.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
394
kcal
Białka
36
gram
Węglowodany
15
gram
Tłuszcze
19
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.