Zupa lasagne

Łowicz
Zupa lasagne

0

0 / 0

Zupa lasagne to połączenie ulubionych smaków klasycznej włoskiej lasagne w formie sycącej, kremowej zupy. Aromatyczny bulion pomidorowy pełen soczystego mięsa mielonego, warzyw, delikatnych płatków makaronu oraz aksamitnej warstwy roztopionego sera — to idealny wybór na chłodniejsze dni, kiedy masz ochotę na coś rozgrzewającego i treściwego. Gotowa zupa doskonale smakuje samodzielnie, ale można ją również serwować z chrupiącą bagietką lub grzankami. Smacznego!

14

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

500 g mięso mielone wołowe

250 ml przecier pomidorowy łowicz

1 l bulion warzywny

1 szt. cebula biała

3 szt. ząbki czosnku

1 puszka pomidory krojone łowicz

200 g makaron lasagne

200 g ser żółty

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz czarny

1 szczyp. zioła prowansalskie

1 szczyp. papryka wędzona

1 szt. oliwa do smażenia

1 pęcz. natka pietruszki do posypania

Przygotowanie


1

W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną drobno cebulę białą i smażymy, aż zmięknie.

2

Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i przez chwilę smażymy.

3

Do garnka dodajemy mięso mielone i smażymy, aż zbrązowieje.

4

Dodajemy krojone pomidory z puszki, przecier pomidorowy oraz bulion warzywny.

5

Wszystko dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień.

6

Dodajemy połamany makaron lasagne i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut, aż będzie miękki.

7

Pod koniec gotowania doprawiamy przyprawami do smaku.

8

Zupę lasagne podajemy ze startym serem żółtym i posypaną świeżą pokrojoną pietruszką.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

b/d

Białka

b/d

Węglowodany

b/d

Tłuszcze

b/d

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły