Zupa lasagne
Łowicz
Zupa lasagne to połączenie ulubionych smaków klasycznej włoskiej lasagne w formie sycącej, kremowej zupy. Aromatyczny bulion pomidorowy pełen soczystego mięsa mielonego, warzyw, delikatnych płatków makaronu oraz aksamitnej warstwy roztopionego sera — to idealny wybór na chłodniejsze dni, kiedy masz ochotę na coś rozgrzewającego i treściwego. Gotowa zupa doskonale smakuje samodzielnie, ale można ją również serwować z chrupiącą bagietką lub grzankami. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
b/d
Białka
b/d
Węglowodany
b/d
Tłuszcze
b/d
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Zupa lasagne to połączenie ulubionych smaków klasycznej włoskiej lasagne w formie sycącej, kremowej zupy. Aromatyczny bulion pomidorowy pełen soczystego mięsa mielonego, warzyw, delikatnych płatków makaronu oraz aksamitnej warstwy roztopionego sera — to idealny wybór na chłodniejsze dni, kiedy masz ochotę na coś rozgrzewającego i treściwego. Gotowa zupa doskonale smakuje samodzielnie, ale można ją również serwować z chrupiącą bagietką lub grzankami. Smacznego!
14
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
500 g mięso mielone wołowe
250 ml przecier pomidorowy łowicz
1 l bulion warzywny
1 szt. cebula biała
3 szt. ząbki czosnku
1 puszka pomidory krojone łowicz
200 g makaron lasagne
200 g ser żółty
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz czarny
1 szczyp. zioła prowansalskie
1 szczyp. papryka wędzona
1 szt. oliwa do smażenia
1 pęcz. natka pietruszki do posypania
Przygotowanie
W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną drobno cebulę białą i smażymy, aż zmięknie.
Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i przez chwilę smażymy.
Do garnka dodajemy mięso mielone i smażymy, aż zbrązowieje.
Dodajemy krojone pomidory z puszki, przecier pomidorowy oraz bulion warzywny.
Wszystko dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień.
Dodajemy połamany makaron lasagne i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut, aż będzie miękki.
Pod koniec gotowania doprawiamy przyprawami do smaku.
Zupę lasagne podajemy ze startym serem żółtym i posypaną świeżą pokrojoną pietruszką.