Zupa kurkowa

EkspertOdKuchni
Zupa kurkowa

0

0 / 0

Zupa kurkowa to idealny pomysł na prosty i szybki obiad, który zasmakuje wszystkim miłośnikom grzybowych smaków. Jest kremowa i pełna głębokiego smaku. Świetnie smakuje ze świeżo posiekanym koperkiem na wierzchu. Zupa kurkowa to również źródło cennych wartości odżywczych, która dzięki grzybom jest bogata w białko, błonnik, beta-karoten, witaminę B1 i przeciwutleniacze. Życzymy smacznego!

9

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

350 g kurki

1 szt. cebula

350 g ziemniaki

1 szt. marchew

1 l bulion warzywny

1 szczyp. kurkuma

0.50 pęcz. koperek

2 łyżka masło

100 śmietanka kremowa 30%

Przygotowanie


1

Cebulę pokrój w kostkę, czosnek na mniejsze kawałki i podsmaż wszystko na maśle w garnku. Dodaj oczyszczone kurki. Całość smaż przez około 10 minut, co chwilę mieszając.

2

W międzyczasie obierz i pokrój w kostkę ziemniaki, a marchew zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Dodaj wszystko do garnka.

3

Zalej warzywa w garnku bulionem i zagotuj.

4

Zupę gotuj przez ok. 20 minut na małym ogniu, aż do miękkości ziemniaków, a także dodaj kurkumę.

5

Całość dopraw pieprzem i solą. Dodaj również śmietankę i koperek.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

264

kcal

Białka

3

gram

Węglowodany

27

gram

Tłuszcze

14

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły