Zupa kurkowa
EkspertOdKuchni
Zupa kurkowa to idealny pomysł na prosty i szybki obiad, który zasmakuje wszystkim miłośnikom grzybowych smaków. Jest kremowa i pełna głębokiego smaku. Świetnie smakuje ze świeżo posiekanym koperkiem na wierzchu. Zupa kurkowa to również źródło cennych wartości odżywczych, która dzięki grzybom jest bogata w białko, błonnik, beta-karoten, witaminę B1 i przeciwutleniacze. Życzymy smacznego!
0
0 / 0
Zupa kurkowa to idealny pomysł na prosty i szybki obiad, który zasmakuje wszystkim miłośnikom grzybowych smaków. Jest kremowa i pełna głębokiego smaku. Świetnie smakuje ze świeżo posiekanym koperkiem na wierzchu. Zupa kurkowa to również źródło cennych wartości odżywczych, która dzięki grzybom jest bogata w białko, błonnik, beta-karoten, witaminę B1 i przeciwutleniacze. Życzymy smacznego!
9
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
350 g kurki
1 szt. cebula
350 g ziemniaki
1 szt. marchew
1 l bulion warzywny
1 szcz. kurkuma
0.50 pęcz. koperek
2 łyżka masło
100 śmietanka kremowa 30%
Przygotowanie
Cebulę pokrój w kostkę, czosnek na mniejsze kawałki i podsmaż wszystko na maśle w garnku. Dodaj oczyszczone kurki. Całość smaż przez około 10 minut, co chwilę mieszając.
W międzyczasie obierz i pokrój w kostkę ziemniaki, a marchew zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Dodaj wszystko do garnka.
Zalej warzywa w garnku bulionem i zagotuj.
Zupę gotuj przez ok. 20 minut na małym ogniu, aż do miękkości ziemniaków, a także dodaj kurkumę.
Całość dopraw pieprzem i solą. Dodaj również śmietankę i koperek.