Zupa kukurydziana
m7
Kremowa, pikantna zupa z ziaren kukurydzy. Można podawać ją z grzankami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2538
kcal
Białka
103
gram
Węglowodany
399
gram
Tłuszcze
71
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Kremowa, pikantna zupa z ziaren kukurydzy. Można podawać ją z grzankami.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. chili
1 l bulionu
2 szt. kukurydzy
1 szt. śmietany 12%
1 szt. żółtko jaja kurzego
5 szt. chleba
2 szt. czosnku
1 łyżka oleju roślinnego
Przygotowanie
Do bulionu wrzucić kukurydzę i gotować ok. 20 minut.
Ugotowaną na miękko kukurydzę przetrzeć przez sito podlewając bulionem.
Do zupy dodać śmietanę rozrobioną z żółtkiem, uważając by się nie zważyła.
Całość doprawić do smaku chilli.
Chleb pokroić w kostkę i podsmażyć na suchej patelni.
Grzanki polać olejem i dodać wyciśnięty czosnek, dalej chwilę podsmażać.
Zupę podawać z grzankami.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
2538
kcal
Białka
103
gram
Węglowodany
399
gram
Tłuszcze
71
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.