Zupa kukurydziana
![](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Favatars%2Fimages%2F1700661451382.png&w=3840&q=75)
m7
![Zupa kukurydziana](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fsaproduwielbiaplmmedia.blob.core.windows.net%2Fmedia%2Frecipes%2Fimages%2F1699976380965.jpeg&w=3840&q=75)
Kremowa, pikantna zupa z ziaren kukurydzy. Można podawać ją z grzankami.
0
0 / 0
Kremowa, pikantna zupa z ziaren kukurydzy. Można podawać ją z grzankami.
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Nie wygaszaj ekranu podczas gotowania
Składniki
4 porcje
Składniki
1 szczyp. chili
1 l bulionu
2 szt. kukurydzy
1 szt. śmietany 12%
1 szt. żółtko jaja kurzego
5 szt. chleba
2 szt. czosnku
1 łyżka oleju roślinnego
Przygotowanie
1
Do bulionu wrzucić kukurydzę i gotować ok. 20 minut.
2
Ugotowaną na miękko kukurydzę przetrzeć przez sito podlewając bulionem.
3
Do zupy dodać śmietanę rozrobioną z żółtkiem, uważając by się nie zważyła.
4
Całość doprawić do smaku chilli.
5
Chleb pokroić w kostkę i podsmażyć na suchej patelni.
6
Grzanki polać olejem i dodać wyciśnięty czosnek, dalej chwilę podsmażać.
7
Zupę podawać z grzankami.