0

Składniki

1 Szczypta
W proszku
1 Litr
Bulionu
2 Sztuki
Kukurydzy
1 Sztuka
Śmietany 12%
1 Sztuka
żółtko jaja kurzego
5 Sztuk
Chleba
2 Sztuki
Czosnku
1 Łyżka
Oleju roślinnego
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Do bulionu wrzucić kukurydzę i gotować ok. 20 minut.
  2. ugotowaną na miękko kukurydzę przetrzeć przez sito podlewając bulionem.
  3. do zupy dodać śmietanę rozrobioną z żółtkiem, uważając by się nie zwarzyła.
  4. całość doprawić do smaku chilli.
  5. chleb pokroić w kostkę i podsmażyć na suchej patelni.
  6. grzanki zlać olejem i dodać wyciśnięty czosnek, dalej chwilę podsmażać.
  7. zupę podawać z grzankami.

Opis

Kremowa, pikantna zupa z ziaren kukurydzy. Ja podaję ją z grzankami.

Podobne przepisy

Uszka z grzybami do barszczu

Średni Do 1 godz
Uszka z grzybami do barszczu

Klasyczny chłodnik litewski

Łatwy Do 40 min
Klasyczny chłodnik litewski

Aromatyczny krem z pomidorów

Średni Do 1 godz
Aromatyczny krem z pomidorów

Barszcz biały

Łatwy Do 1 godz
Barszcz biały

Barszcz czerwony z kluseczkami grzybowymi

Łatwy Do 40 min
Barszcz czerwony z kluseczkami grzybowymi

Barszcz czerwony z wytrawnymi ciasteczkami z rozmarynem i sk...

Łatwy Do 2 godz
Barszcz czerwony z wytrawnymi ciasteczkami z rozmarynem i sk...

Chłodnik malinowy

Łatwy Do 40 min
Chłodnik malinowy

Domowy rosół

Łatwy Ponad 3 godz
Domowy rosół

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

BRAND BOX

Buraczana sałatka z oscypkiem

Łatwy Do 40 min
Buraczana sałatka z oscypkiem

10 porad, jak zdrowo i smacznie jadać na co dzień

Skomentuj przepis!