0

Składniki

1 Szczypta
W proszku
1 Litr
Bulionu
2 Sztuki
Kukurydzy
1 Sztuka
Śmietany 12%
1 Sztuka
żółtko jaja kurzego
5 Sztuk
Chleba
2 Sztuki
Czosnku
1 Łyżka
Oleju roślinnego
Wyślij przepis
Kalkulator miar

Kroki przepisu

  1. Do bulionu wrzucić kukurydzę i gotować ok. 20 minut.
  2. ugotowaną na miękko kukurydzę przetrzeć przez sito podlewając bulionem.
  3. do zupy dodać śmietanę rozrobioną z żółtkiem, uważając by się nie zwarzyła.
  4. całość doprawić do smaku chilli.
  5. chleb pokroić w kostkę i podsmażyć na suchej patelni.
  6. grzanki zlać olejem i dodać wyciśnięty czosnek, dalej chwilę podsmażać.
  7. zupę podawać z grzankami.

Opis

Kremowa, pikantna zupa z ziaren kukurydzy. Ja podaję ją z grzankami.

Podobne przepisy

Uszka z grzybami do barszczu

Przepis
Średni Do 1 godz
Uszka z grzybami do barszczu

Barszcz biały z grzybkami

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Barszcz biały z grzybkami

Barszcz czerwony na żeberkach

Przepis
Średni Do 3 godz
Barszcz czerwony na żeberkach

Barszcz świąteczny

Przepis
Średni Do 40 min
Barszcz świąteczny

Domowy rosół staropolski

Przepis
Łatwy Ponad 3 godz
Domowy rosół staropolski

Flaczki drobiowe

Przepis
Średni Ponad 3 godz
Flaczki drobiowe

Flaki wołowe z pieczarkami

Przepis
Średni Do 1 godz
Flaki wołowe z pieczarkami

Grochówka mojej babci

Przepis
Łatwy Do 1 godz
Grochówka mojej babci

Podziel się swoim przepisem!

Chcesz wiedzieć więcej o gotowaniu?

Artykuł

Co to jest i z czym się je pesto? Tutaj znajdziesz odpowiedz...

BRAND BOX

Artykuł

5 pomysłów na przekąski do szkoły

Skomentuj przepis!