Zupa krupnik
m7
Krupnik na żołądkach drobiowych.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
392
kcal
Białka
29
gram
Węglowodany
32
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Krupnik na żołądkach drobiowych.
10
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
10 porcji
Składniki
1.50 kg żołądki drobiowe
1 kg ziemniaki
2 szt. kasza jęczmienna
4 szt. ziemniaki
3 szt. korzeń pietruszki
2 szt. cebula
1 szt. nać pietruszki
4 szt. liść laurowy
0.50 kostka masło
Przygotowanie
Żołądki opłukać pod bieżącą wodą, usunąć błony, pokroić w kostkę (na cztery). Cebulę obrać, pokroić w średnią kostkę, podsmażyć w garnku na maśle na złoty kolor.
Dodać oczyszczone żołądki, podsmażyć je na średnim ogniu, zalać wodą i gotować do miękkości. W między czasie warzywa umyć i obrać.
Marchewkę oraz pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a ziemniaki pokroić w średnią kostkę. Dodać do zupy.
Kaszę ugotować w osobnym garnku wg przepisu na opakowaniu. Dodać do zupy. Całość gotować jeszcze ok.10 min. Doprawić do smaku i dodać posiekaną zieloną pietruszkę.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
392
kcal
Białka
29
gram
Węglowodany
32
gram
Tłuszcze
14
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.