Zupa krewetkowa
m7
Zupa z krewetkami to świetne rozwiązanie na randkę lub kolację.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
450
kcal
Białka
21
gram
Węglowodany
85
gram
Tłuszcze
2
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Zupa z krewetkami to świetne rozwiązanie na randkę lub kolację.
11
Składniki
360 min
Przygotowanie
Składniki
5 porcji
Składniki
3 łyżecz. sos ostrygowy
15 szt. krewetki królewskie
1 szt. cebula biała
1 szt. kostka rosołowa
2 szt. trawa cytrynowa
2 szt. marchew
15 szt. grzyby mun
1 szt. papryka ostra
3 łyżka sos rybny
40 dag. makaron lubella jajeczna ryż
0.50 kg fasola szparagowa
Przygotowanie
Marchewkę pokroić w cienkie paseczki.
Makaron ryżowy zalać wrzącą wodą, tak samo zrobić z grzybami mun.
Kostkę rosołową zalać wrzątkiem.
Do woka dodać troszkę oliwy i kiedy się już podgrzeje, wrzucić wcześniej przygotowaną marchewkę i cebulę. Podsmażyć przez ok. 5 min. Następnie dodać fasolę szparagową i ponownie pozostawić na ogniu przez 5 minut.
W międzyczasie pokroić grzybki na cienkie paski.
Do woka dodać wywar z kostki, czekać 5 minut.
Dodać posiekane grzybki, trawę cytrynową oraz papryczkę i po ponownych 5 minutach dodać krewetki.
Zupa musi się zagotować i wtedy dodać 3 łyżki sosu rybnego oraz 4 łyżki sosu ostrygowego. Do całości dodać makaron ryżowy i najlepiej go troszkę pociąć, aby nie był za długi.
Zupę przykryć i pozostawić na wolnym ogniu na 15-20 min.