Zupa krem ziemniaczany z boczkiem i ogórkami kiszonymi
formularz
Gęsta, pożywna i rozgrzewająca, ziemniaczana zupa-krem z boczkiem to doskonały pomysł na jesienno-zimowe obiady i obiadokolacje. Dodaj do niej korniszony, aby miała bardziej pikantny, wyrazisty smak i serwuj zabieloną kremówką. Ostrzegamy! Ten smak uzależnia!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
373
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
33
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Gęsta, pożywna i rozgrzewająca, ziemniaczana zupa-krem z boczkiem to doskonały pomysł na jesienno-zimowe obiady i obiadokolacje. Dodaj do niej korniszony, aby miała bardziej pikantny, wyrazisty smak i serwuj zabieloną kremówką. Ostrzegamy! Ten smak uzależnia!
8
Składniki
60 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
1 l bulion warzywny
500 g ziemniaki
100 g boczek
4 szt. ogórki kiszone krakus
4 łyżka śmietana 30%
2 szt. ząbek czosnku
1 szt. cebula
1 łyżka masło klarowane
Przygotowanie
Na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę, dodaj pokrojony w plastry czosnek, ziemniaki pokrojone w kostkę i podsmaż.
W garnku zagotuj bulion, przełóż zawartość patelni i gotuj do miękkości ziemniaków.
Wlej kremówkę, zagotuj.
Ogórki drobno pokrój, dobrze odciśnij z soku, a powstały sok wlej do zupy i zmiksuj.
Na tej samej patelni podsmaż drobno pokrojony boczek.
Zupę podawaj z boczkiem oraz drobno pokrojonymi ogórkami kiszonymi.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
373
kcal
Białka
5
gram
Węglowodany
33
gram
Tłuszcze
23
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.