Zupa krem ze szparagów

EkspertOdKuchni
Zupa krem ze szparagów

0

0 / 0

Zupa krem ze szparagów to idealny wybór na obiad dla wszystkich miłośników delikatnych, sycących i aromatycznych dań. Świetnie sprawdzi się również jako przystawka na specjalne okazje. Połączenie białych szparagów z ziemniakami, cebulą, czosnkiem i bulionem w towarzystwie oleju lnianego i szczypiorku nie tylko pysznie smakuje, ale i świetnie prezentuje się na stole. Gotową zupę najlepiej serwować z kromką chrupiącego chleba. Smacznego!

15

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

2 pęcz. szparagi białe

1.50 l bulion warzywny

100 ml śmietanka 30%

3 szt. ziemniaki

1 szt. cebula biała

2 szt. ząbki czosnku

0.50 szt. por

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz czarny

1 szczyp. gałka muszkatołowa

1 szczyp. cukier

1 pęcz. szczypiorek do posypania

1 łyżka olej lniany

1 szt. masło klarowane do smażenia

1 łyżecz. chrzan krakus

Przygotowanie


1

Ze szparagów białych odkrajamy końcówki i kroimy je na mniejsze części. Ziemniaki, cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Pora kroimy na półksiężyce.

2

W garnku roztapiamy masło klarowane i na nim smażymy około 5 minut wszystkie warzywa. Następnie zalewamy je bulionem warzywnym i gotujemy do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania doprawiamy według uznania i dodajemy chrzan oraz śmietankę 30%.

3

Całość blendujemy na gładką masę. W razie potrzeby doprawiamy.

4

Zupę krem ze szparagów podajemy z olejem lnianym, szczypiorkiem i pieczywem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły