Zupa krem ze szparagów
EkspertOdKuchni
Zupa krem ze szparagów to idealny wybór na obiad dla wszystkich miłośników delikatnych, sycących i aromatycznych dań. Świetnie sprawdzi się również jako przystawka na specjalne okazje. Połączenie białych szparagów z ziemniakami, cebulą, czosnkiem i bulionem w towarzystwie oleju lnianego i szczypiorku nie tylko pysznie smakuje, ale i świetnie prezentuje się na stole. Gotową zupę najlepiej serwować z kromką chrupiącego chleba. Smacznego!
Wartości odżywcze na porcję
Energia
341
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
36
gram
Tłuszcze
61
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.
0
0 / 0
Zupa krem ze szparagów to idealny wybór na obiad dla wszystkich miłośników delikatnych, sycących i aromatycznych dań. Świetnie sprawdzi się również jako przystawka na specjalne okazje. Połączenie białych szparagów z ziemniakami, cebulą, czosnkiem i bulionem w towarzystwie oleju lnianego i szczypiorku nie tylko pysznie smakuje, ale i świetnie prezentuje się na stole. Gotową zupę najlepiej serwować z kromką chrupiącego chleba. Smacznego!
15
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
4 porcje
Składniki
2 pęcz. szparagi białe
1.50 l bulion warzywny
100 ml śmietanka 30%
3 szt. ziemniaki
1 szt. cebula biała
2 szt. ząbki czosnku
0.50 szt. por
1 szczyp. sól
1 szczyp. pieprz czarny
1 szczyp. gałka muszkatołowa
1 szczyp. cukier
1 pęcz. szczypiorek do posypania
1 łyżka olej lniany
1 szt. masło klarowane do smażenia
1 łyżecz. chrzan krakus
Przygotowanie
Ze szparagów białych odkrajamy końcówki i kroimy je na mniejsze części. Ziemniaki, cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Pora kroimy na półksiężyce.
W garnku roztapiamy masło klarowane i na nim smażymy około 5 minut wszystkie warzywa. Następnie zalewamy je bulionem warzywnym i gotujemy do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania doprawiamy według uznania i dodajemy chrzan oraz śmietankę 30%.
Całość blendujemy na gładką masę. W razie potrzeby doprawiamy.
Zupę krem ze szparagów podajemy z olejem lnianym, szczypiorkiem i pieczywem.
Wartości odżywcze na porcję
Energia
341
kcal
Białka
8
gram
Węglowodany
36
gram
Tłuszcze
61
gram
Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.