Zupa krem z topinamburu

EkspertOdKuchni
Zupa krem z topinamburu

1

0 / 0

Zupa krem z topinamburu to świetny wybór na lekki obiad lub eleganckie danie na specjalne okazje. Ma lekko orzechowy smak, jest sycąca, gęsta i wyjątkowo smaczna. Z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom nowych doznań kulinarnych. Krem z topinamburu można serwować zarówno samodzielnie, jak i w towarzystwie chrupiącego pieczywa. Smacznego!

17

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


4 porcje

Składniki

500 g topinambur

1.50 l bulion warzywny

300 g ziemniaki

1 szt. pietruszka korzeń

100 ml śmietanka 30%

2 szt. cebula biała

4 szt. ząbki czosnku

1 szt. por

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz czarny

1 szczyp. cukier

1 szczyp. gałka muszkatołowa

4 łyżecz. olej lniany

1 szt. oliwa do smażenia

Do posypania

1 szt. sezam

1 szt. czarnuszka

1 szt. siemie lniane

Przygotowanie


1

Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w większą kostkę.

2

Rozgrzewamy oliwę w garnku i wrzucamy warzywa.

3

Smażymy do momentu, aż warzywa się zarumienią i zalewamy bulionem warzywnym. Dodajemy przyprawy według uznania. Gotujemy pod przykryciem do miękkości warzyw.

4

Przed blendowaniem dodajemy śmietankę. Zupę blendujemy na gładką konsystencję i w razie potrzeby doprawiamy.

5

Na suchej patelni prażymy sezam, czarnuszkę i siemię lniane.

6

Zupę krem z topinamburu podajemy z olejem lnianym, kwaśną śmietaną i uprażonymi nasionami.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły