Zupa krem z rzodkiewki
EkspertOdKuchni
0
0 / 0
Zupa krem z rzodkiewki to niezwykle orzeźwiające danie — idealne na wiosnę i lato. Jej intensywny kolor i wyrazisty smak z pewnością przypadną do gustu każdemu miłośnikowi aromatycznej kuchni. Kremowa zupa z rzodkiewki to idealna potrawa dla tych, którzy szukają lekkiego, a jednocześnie sycącego posiłku.
13
Składniki
40 min
Przygotowanie
Składniki
2 porcje
Składniki
2 łyżeczka chrzan krakus
600 bulion warzywny
2 pęcz. rzodkiewka
1 szt. cebula biała
2 szt. ziemniaki
1 szt. burak gotowany
20 sok z cytryny
1 szcz. sól
1 szcz. pieprz
1 szcz. cukier
5 krem balsamiczny
2 łyżka oliwa
1 łyżka śmietana
Przygotowanie
Obrane ziemniaki, cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Rzodkiewkę kroimy na pół. Na rozgrzaną oliwę w garnku wrzucamy pokrojone warzywa i smażymy przez 2 minuty. Warzywa zalewamy bulionem warzywnym.
Warzywa zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy do momentu, aż będą miękkie.
Dodajemy ugotowanego buraka pokrojonego w kostkę i gotujemy 5 minut. Zupę doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny i kremem balsamicznym.
Zupę blendujemy na gładką masę. Podajemy z koperkiem, chrzanem, śmietaną i kiełkami rzodkiewki.