Zupa krem z rzodkiewki

EkspertOdKuchni
Zupa krem z rzodkiewki

0

0 / 0

Zupa krem z rzodkiewki to niezwykle orzeźwiające danie — idealne na wiosnę i lato. Jej intensywny kolor i wyrazisty smak z pewnością przypadną do gustu każdemu miłośnikowi aromatycznej kuchni. Kremowa zupa z rzodkiewki to idealna potrawa dla tych, którzy szukają lekkiego, a jednocześnie sycącego posiłku.

13

Składniki

40 min

Przygotowanie

Składniki


2 porcje

Składniki

2 łyżecz. chrzan krakus

600 bulion warzywny

2 pęcz. rzodkiewka

1 szt. cebula biała

2 szt. ziemniaki

1 szt. burak gotowany

20 sok z cytryny

1 szczyp. sól

1 szczyp. pieprz

1 szczyp. cukier

5 krem balsamiczny

2 łyżka oliwa

1 łyżka śmietana

Przygotowanie


1

Obrane ziemniaki, cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Rzodkiewkę kroimy na pół. Na rozgrzaną oliwę w garnku wrzucamy pokrojone warzywa i smażymy przez 2 minuty. Warzywa zalewamy bulionem warzywnym.

2

Warzywa zalewamy bulionem warzywnym i gotujemy do momentu, aż będą miękkie.

3

Dodajemy ugotowanego buraka pokrojonego w kostkę i gotujemy 5 minut. Zupę doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny i kremem balsamicznym.

4

Zupę blendujemy na gładką masę. Podajemy z koperkiem, chrzanem, śmietaną i kiełkami rzodkiewki.

Wartości odżywcze na porcję


Energia

356

kcal

Białka

5

gram

Węglowodany

50

gram

Tłuszcze

13

gram

Podane wartości są szacunkowe i mogą się różnić w zależności od wykorzystanych składników. Wszelkie decyzje dotyczące zdrowia powinny być konsultowane odpowiednio z lekarzem i/lub dietetykiem.

Kategorie


Planer
Ulubione
Szukaj
Przepisy
Artykuły